Jordskælvsofre i Iran alligevel ikke glemt

På lørdag sender Dansk Europamission 15 tons nødhjælp til jordskælvsofre i IranOmkring 200.000 efterladte efter jordskælvskatastrofen i Iran har svært ved at påkaldte sig danskernes opmærksomhed. Røde Kors indsamling går trægt, og kirken er stort set passiv, fortalte vi i sidste uge. Men nu begynder græsrødderne at røre på sig… Poul Thomsen fra Sarons Slette Missions og Nødhjælpscenter i Farsø arbejder i disse dage hårdt sammen med en gruppe frivillige på at få gjort ca. 15 tons nødhjælp klar til den jordskælvsramte befolkning i Bam i Iran. Dansk Europamission betaler transporten, der tager 2-3 uger med en tyrkisk vognmand.
Hjælpen består primært af helt nyt tøj, der er doneret af et tøjfirma med base i Brande, som jævnligt giver højkvalitetstøj til Poul Thomsens nødhjælpscenter i Gatten. Tøjets værdi løber formentlig op i flere millioner kroner, mener Poul Thomsen, der er ansvarshavende for selve pakningen af traileren, der sendes af sted til Bam på lørdag den 24. januar 2004.

Fra Dansk Europamissions indsamlingskampagne

120.000 samlet ind

Dansk Europamission sendte allerede den 6. januar ca. 5000 breve til sine givere for at samle ind til jordskælvsofrene i Iran.
– Vi har oplevet stor velvillighed fra vore venner. Vi har nu modtaget de første 160.000 kr., som skal gå til at hjælpe de stakkels mennesker, som er i en ufattelig nød i Bam. Det betyder, at vi nu kan sende den første hjælp af sted, siger Henrik Due Jensen, der er projektchef i Dansk Europamission.
Hele hjælpeindsatsen i Iran koordineres af iranere i samarbejde med den kristne organisation Elam Ministries. Lokale medarbejdere har været i kontakt med Red Crescent for at sikre sig, at hjælpen ikke overlapper deres.
– De første penge skal altså bruges til at sende en transport af sted med tøj. Det koster ca. 50.000 kr. Derefter vil de indsamlede midler blive brugt til genopbygningsarbejdet, såsom genhusning og vandrensning alt efter, hvilke behov de lokale nødhjælpsmedarbejdere møder på deres vej, siger Henrik Due Jensen. Han regner med at indsamlingen når op på flere hundrede tusind kroner.
Indsamlingen i Dansk Røde Kors er også ved at tage fart. I sidste uge var der kun samlet 328.000 kr. ind. Nu er indsamlingen rundet en million.
Jordskælvet krævede ifølge varierende oplysninger mellem 30 og 50.000 ofre og målte 6,6 på Richter-skalaen, det værste jordskælv i nyere tid. 11.500 mennesker er sårede. Et stort genmopbygningsarbejde venter, da 70 pct. af alle bygninger i Bam er ødelagt.