Undervisning
Kapacitet til tilgivelse

Brev:

Mindes fortiden

Kære Orla Lindskov
Der er personer i min fortid, som har skuffet mig og gjort mig ondt. Hver gang, jeg tænker på dem og mindes fortiden, får jeg stærke smerter i maveregionen.
Jeg har været hos min læge, og han har givet mig piller for problemet. Vist nok en slags beroligende og smertedæmpende piller.
Men det er jo ikke løsningen, det ved jeg godt.
Har du et godt råd?
Hilsen og godt Nytår
M.B.
Kbh. Ø.

Svar:

Kære M.B.
For at holde sig sund og rask er det ikke nok at spise sundt og motionere regelmæssigt. Hvis vi går rundt med noget i vores indre, som nager, så kan det true vores fysiske sundhed.
Det er nok også bl.a. derfor, at Bibelen formaner os til ikke at lade solen gå ned over vores vrede.
Det er vigtigt at få skuffelser, nag, had, bitterhed og vrede ryddet ud af vores indre, inden det sætter sig så fast, at det begynder at virke fysisk lidelse.
Det med at kunne tilgive og komme videre er et problem for mange, også for kristne.
Det er utroligt vigtigt, at man har kapacitet til at kunne tilgive. Den kapacitet har vi mennesker ikke som noget medfødt. Hævnprincippet og lige-for-lige-princippet er langt mere nærliggende for os. Altså den gammel-testamentlige indstilling.
Men så kom Jesus, og han bad os om at rumme tilgivelsens kapacitet. Han sagde faktisk også, hvordan vi kunne få denne kapacitet. Han sagde: ”Bed, så skal der gives jer, -”
Dette skriftsted rummer også, at vi kan bede om at få vores hjerter fyldt med tilgivelse.
Man kan jo aldrig få fred i sit indre, hvis man går rundt og er bitter og sur på andre. Bitterhed og surhed har en evne til at kunne sætte sig fast i vores indre, så det kan skade os både fysisk og psykisk. Lad det derfor ikke få bolig i dig.
Kære M.B., vi har alle personer i vores fortid, der har skuffet os eller gjort os ondt. Jeg tror ikke, der findes undtagelser. Så længe der er mennesker, vil der være skuffelser.
Men hvis man i sit indre giver varig plads for skuffelser og deraf følgende for sorg, nag og bitterhed, så går det nok værst ud over os selv.
Hvis skuffelsen var stor, kan dens virkning holde sig i måneder, ja, i år, og forsøge at sætte sig kronisk fast i vores indre. Derfor er det vigtigt, at vi er gode til at bearbejde skuffelserne, efterhånden som de indløber.
Jeg giver dig nu en måde, du kan bruge til at bearbejde skuffelser:
Hvis der er et menneske, f.eks. et familiemedlem, der har skuffet dig og givet dig dårlige følelser og måske stadigvæk gør det, så sæt dig ned og giv lidt tid til at tænke over omtalte persons gode sider, for det er noget godt ved alle. De gode sider kan i enkelte tilfælde være svære at få øje på. Men de er der.
Noter de gode sider ned efterhånden, som de dukker op i din bevidsthed. Det kan være en hjælp til at få en positiv tilgang til et problem-menneske. Det kan endda ske, at du mens du noterer de gode sider ned, næsten kommer til at holde af vedkommende. Så må du siges at være nået langt.