LAV LEKTIER PÅ DEN RIGTIGE MÅDE… – OG SPAR TID

Her er 7 gode råd til at blive mere effektiv med lektierne og være bedre forberedt til eksamen. Lær dig selv at studere, og lav dine lektier på den rigtige måde og spar tid.

1. Gå i gang i ordentlig tid

Hvis du begynder at gennemgå stoffet en uges tid før en prøve, har du tid til at finde det vanskelige stof og sætte dig ind i det. Nogle få læsestunder på et kvarters tid i ugerne op til en prøve vil ligeledes give dig tid til at fordøje stoffet i passende bidder ad gangen.

2. Spørg læreren

Så snart du bliver informeret om prøven, bør du finde ud af, hvilket pensum prøven dækker. Mange lærere vil med glæde fortælle dig, hvad det er vigtigt at kunne. Ved at spørge tidligt kan du spare mange timers studier. Hvis læreren siger, at du skal læse alt, bør du fokusere på det, læreren gennemgår i timerne. De fleste lærere har det med at fokusere på deres favoritemner i klassen, og det er sandsynligvis også det, de vil spørge om under prøven.

3. Behersk sproget

Måske har du allerede et mønster, du bruger for at lære nye ord. Der er mange forskellige metoder. Mange gange kan det betale sig at forsøge at definere fremmedordene med sine egne ord, fordi det da ofte vil være enklere at huske, hvad ordene betyder. Men vær sikker på, at du får ordets nuancer med.

4. Brug bøger

Du skal ikke bare læse bøgerne igennem, men grundigt studere alt det, som står med fremhævet skrift, billederne, grafikken og konklusionerne. Gennemgå nogle af de opgaver, som er nævnt i kapitlerne.

5. Før en samtale

Det kan lyde dumt, men det virker. Lås dig inde på dit værelse og kig dine notater igennem; derpå forklarer du dig selv alt, hvad du ved om det emne, du skal til prøve i. Brug dine notater som et manuskript, som om du skulle holde tale for en usynlig klasse. Måske synes du, det virker lidt underligt i starten, men hvis du kan forklare pensum med dine egne ord, mens du sidder og læser, vil du også kunne gøre det under prøven.

6. Lad dig engagere

Stå op, læg tryk på ord og sørg for at holde pauser, brug dine hænder og knips med fingrene. Hvis du kan snakke højt, mens du er ved at forberede dig, kan du lige så godt dramatisere dine ord.
Det er en god måde at undgå at falde i søvn på, når du slås med et emne, som du synes er lidt kedeligt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:7. Aflæs dine lærere

Efter den første prøve i klassen skulle du kunne få en forståelse af, hvad slags prøver din lærer giver. Fokuserer han/hun på klasseaktiviteter, hjemmeforberedelse eller forelæsninger i klassen? Hvordan er de spørgsmål, han stiller. Stiller han få spørgsmål, som skal besvares med mange ord, eller stiller han mere spørgsmål, som skal besvares med ja eller nej? Når du ved, hvad du kan forvente, kan du indrette dine forberedelser herefter.

Selvom det at lave lektier ikke altid er sjovt, bør du arbejde på at få gode studievaner. Hvis du udvikler gode studievaner nu, vil det spare dig for megen tid, kræfter og energi, når du fortsætter med at studere, og også senere, når du kommer ud i erhvervslivet. Så hvad venter du på? Det er aldrig for sent at begynde at forberede sig til den næste prøve!

Fra Korset Seier,
oversat af Dorthe Orbesen


Artiklen fortsætter efter annoncen: