Unge vil skabe sig selv

Hvis kirken vil i dialog med de unge,
må den holde trit med ungdomskulturen,
mener sociolog Thomas WillerUnge er ikke længere optaget af at søge og finde deres personlige identitet. I 2004 forsøger de at skabe sig selv. Af Ole Larsen

Den udvikling må kirken tage alvorligt, hvis den vil i dialog med de unge, fastslog sociolog og ungdomskonsulent i Baptisternes Børne- og Ungdomsforbund Thomas Willer, ved et seminar i Århus forleden.
– I dag accepterer unge, at religion har noget at byde på i deres personlige skabelsesprojekt. De finder bare ikke det, de søger, i kirken, siger Thomas Willer, der står bag en videnskabelig undersøgelse af 18-24 åriges forhold til tro og kirke.

Prøver muligheder

– De unge er åbne for alt, men ikke ret længe ad gangen. De prøver muligheder af og flakker fra det ene tilbud til det andet. Hele tiden på jagt efter noget, de kan bruge, forklarer han.
– Det er kirken ikke gearet til. Den er ikke vant til at tænke evangelium og kultur sammen, og derfor oplever de unge en enorm kløft mellem virkelighed og kirkelighed. Det gælder desværre også de unge, som allerede kommer i kirken.
Ifølge Thomas Willers undersøgelse fortsætter kun en tredjedel af de kirkevante unge med at komme i kirken efter teenageårene.

Unge er splittede

Undersøgelsen tegner et billede af en kompliceret ungdomskultur med mange indre modsætninger.
– Jeg tror ikke på Gud, men jeg taler tit med ham, lød et af svarene fra de unge, Thomas Willer har interviewet.

Bestyrelsesformand Anders Mogensen præsenterer Afrika InTouch ved receptionen i deres nye lokaler i Århus, hvor Thomas Willer også holdt seminaret om unge og kirken

Andre svarer, at de tror på Gud, men supplerer alligevel med tarotkort og krystaller i lommen.
– De unge kræver spænding, men mere end noget andet søger de tryghed. De kræver valgmuligheder, men tør ikke vælge af frygt for at vælge forkert. Og Gud vil de helst bortforklare rationelt, og alligevel tager de ham frem, når de bliver syge eller skal til eksamen, forklarer han.

Retorikken skal opdateres

– Alt, hvad de gør, er en del af skabelsesprojektet. Også det, der går galt. Derfor er de så bange for at træffe endelige valg, og derfor hader de, når nogen trækker noget ned over hovedet på dem.
Thomas Willer har selv opdaget, hvordan kirkens retorik kan skræmme unge, hvis den ikke hele tiden holdes opdateret. For eksempel når talen falder på synd.
– Engang kunne vi beroligende sige, at Gud fordømmer synden og ikke synderen. Det kan man ikke sige til unge i dag. De opfatter alt, hvad de gør, som en del af det, de er ved at skabe. De kan ikke adskille, hvad de gør, og hvad de er, forklarer han.

Hader enetale

Sociologen har ingen patentløsning på, hvordan kirken får fat i de unge. Men han ved, hvad der skræmmer dem væk.
– Prædikener! De unge hader enetale og færdige sandheder. De vil selv erfare, hvad der er sandhed. Derfor må kirken tilbyde en opdagelsesrejse, hvor unge kan møde kristne, der er optaget af at leve deres tro ud i stedet for at tale om den, siger han.
– Kirken må tilbyde en åndelig oplevelse gennem bøn, lovsang eller kristen meditation i en indpakning, de unge forstår. Efter en personlig oplevelse, vil de være nysgerrige efter at vide, hvem der står bag. Og så er tiden kommet til at fortælle dem om Jesus.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Thomas Willer er medforfatter til bogen „Generation Search“, der er blevet til på baggrund af unges svar om tro og kirke. Bogen er udgivet på Forlaget Youth Ressources og kan bestilles på internetadressen www.shop.yfc.dk.