Det store eventyr den store vinder

Som kun den tredje film nogensinde vandt Ringenes Herre – Kongen vender tilbage over 10 Oscars, da den mest eftertragtede filmpris blev uddelt i søndags.Dog kan de 11 Oscars, som den tredje film i trilogien fik, nok betragtes som en aner-kendelse af hele værket. Det gælder ikke mindst de to vigtigste Oscars: Bedste film og Bedste instruktion. Instruk-tøren Peter Jackson, der der-med har fået sit store gennem-brud, sagde bl.a., at han be-tragtede priserne som det amerikanske filmakademis anerkendelse af fantasy-genren.
Blandt de øvrige markante Oscarvindere i år er der Clint Eastwoods meget roste Mystic River (Bedste mandlige hoved-rolle og Bedste mandlige Birolle) og storfilmen Master and Commander, der måtte nøjes med et par af de små Oscars; den er instrueret af Peter Weir, der står bag interessante og stadig sevær-dige film som Vidnet, Døde poeters klub, Frygtløs og Truman Show.
Med de mange Oscars til Ringenes Herre kommer filmen op på højde med Ben Hur, der som den første film vandt 11 Oscars, og Titanic – filmen, der skulle være verdens hidtil største kommercielle succes, men som mange også betragter som en dårlig film; måske er fænomenet så blot et produkt af en årtusindskifte-“under-gangs“-stemning…?