Jerusalem bliver mere religiøs

Turistministeriet satser på Israels „bibelske“ råstoffer. Men betyder øget religiøsitet også øget konflikt i området?– Araberne har olien. Vi har Bibelens Land, Det Hellige Land. Hvad er vigtigst? spurgte den slagfærdige israelske turistminister Benyamin Elon ved årets konference for turisme til Israel. Efter en generel afmatning i rejseaktiviteten verden over siden 11. september 2001, melder land efter land nu om langsom stigning i størrelsesordenen 6, 8 og 11 pct., mens rejseaktiviteten til Israel er på over 40 pct. siden da. 23 pct. i forhold til sidste år.
Og finansminister Benyamin Netanyahu fortsatte klogt at henvende sig til de fortrinsvis kristne og jødiske deltagere:
– Vi har ikke andre råstoffer end kemikalierne ved Det Døde Hav, men vi har Det Hellige Land, og hvad kan vi ønske mere? Landet, hvor Bibelen blev født, landet hvor Jesus vandrede.
Og derfor er turistindustrien Israels vigtigste indtægtskilde. For hver million, der investeres, kommer 19,5 millioner retur i gevinst.
Og derfor satser Israel på religiøse turister. Samtidig ser de med usikkerhed på, at hovedstaden Jerusalem bliver mere og mere ortodoks religiøs:
– De ortodokse jøder øver en stærk indflydelse på byen, fortæller en turguide. For nylig pressede de politiet til at blokere en gade en lørdag i et ortodokst kvarter, fordi trafikken forstyrrede deres bønner.
Jerusalem har 650.000 indbyggere og består af 75 pct. jøder, 20 pct. muslimer og 5 pct. kristne. De ortodokse jøder får i gennemsnit 8 børn pr. familie, mod et totalt gennemsnit på 2,5. I en overskuelig fremtid, måske indenfor 5 år, vil Jerusalem være en religiøs by, spår iagttagere. Og hvad vil det betyde for den israelsk-palæstinensiske konflikt?
Svend Løbner, Jerusalem