God, gedigen baro(c)kmusik

Nyudgivelse af usædvanlig optagelse af påskens musikalske hovedværkBarokmusik som den, Erik Linow anmelder denne gang, kunne i periodebetegnelsen med en vis ret godt tilføjes bogstavet (og „grundtonen“) c: „barock-musik“ – for det er musik med drive i.

Andagtsmusik

Carissimi’s tre oratorier sitrer, vibrerer og dirrer af liv – og det selv om det er andagtsmusik. Andagtsmusik var netop, hvad den nye genre ’oratorium’ var i begyndelsen af 1600-tallet. Folk samledes i modreforma-tionens Rom i bedehuse (oratorier) til bibellæsning, prædiken og bøn og sang åndelige sange.
Oratoriemusik er dramatisk, men uden scenisk optræden. En handling gennemspilles, ofte med GT-tekster, hvortil der både bruges kor, som kommenterer handlingen, en fortæller og diverse agerende personer. Giacomo Carissimi (1605-1674) var den første på banen med egentlige oratorier. Cd’en indeholder hans Jonas, Den rige mand og Lazarus samt Beatus Vir (Sl. 111, Salig den mand). De fremføres blændende af det svejtsiske radiokor. I Jonas optræder blandt mange andre et mandskor af vrede fiskere, der vil smide Jonas over bord. Og en meget ydmyg og indadvendt Jonas. Musik, der i allerhøjeste grad overrasker ved stor afveksling og skønhed.

Hyldest til musikken

Man bør blive et bedre menneske – og gladere – efter lytning til Händels Ode. Er det ikke samme komponist, der har skrevet Messias, ville man spørge, hvis man ikke kendte Händel. I 13 delikate satser – 3 for kor og 10 for soli – skildres i pure og humørfyldte toner musikkens glæder. Noder, harmoni, instrumenter – alle får de deres pris i Ode til St. Cecilias’s dag (musikkens skytshelgen). Musikken har en understrøm af overskud. Gennemført veloplagt leverer polske Concerto Polacco på historiske instrumenter og som specialister i barokmusik med det opførelsespraksis-bevidste Alsfelder Vokalensemble og dirigentprofessoren Wolfgang Helbich en glitrende lys og fro oplevelse til alle, der blot vil lytte. Slutkoret er hele cd’en værd!

Robust orgelspil

To nordjydske Bruno-Christensen orgler (i Nibe og Holstebro) tjener som demonstration for hollandske Hans Helmut Tillmanns robuste orgelspil. Her luftes The Three Big Baroque B’s: Buxtehude, Bach og Bruhns. Og det i en samling af de kendteste orgelformer som Præludium og Fuga, Triosonate, Koralforspil og Ciaconne. Cd’en er blot én i en lang række, som denne omhyggelige „orgel-blæksprutte“ har indspillet for Danacord.

Carissimi: Oratorier • 66 min. • 79 kr.
Händel: Cecilia-ode • 49 min. • 59 kr.
Buxtehude m.fl.: Orgelvær-ker • 58 min. • 109 kr.
Cd’erne kan købes hos Kirkemusik.com
Bach: Matthæuspassionen + Suite nr. 2 + Koncert for to violiner (Mengelberg 1939, 1931 hhv 1935)• 207 min.• 179,25 kr.