Aida Agabalian
Indvandrer vandt integrationspris

Tværkulturelt Center har netop uddelt integrationsprisen Årets Krus – Årets Knus 2004 til den 40-årige armenier Aida Agabalian, der kom Danmark som asylansøger i 1994. Prisen, der består af krus og diplom, gives til en kristen flygtning eller indvandrer, der har gjort en særlig indsats for at bygge bro mellem mennesker i Danmark på tværs af kulturer, religioner og etnisk herkomst. Det er syvende gang, at Tværkulturelt Center uddeler en integrationspris.
Aida Agabalian er opvokset med Sovjettidens ateistiske propaganda i Armenien, men har altid været meget bevidst om sin kristne tro. Familien tilhører den armenske apostolske kirke, der som verdens ældste statskirke for tre år siden kunne fejre 1700-års jubilæum.
Aida Agabalian er oprindelig uddannet cand.mag. i historie og engelsk litteratur og arbejdede som gymnasielærer i hovedstaden Yerevan inden flugten i begyndelsen af halvfemserne.
De første to et halvt år i Danmark boede familien på et asylcenter på Amager. I den lange ventetid var det vigtigt for Aida at have kontakt med kirken, og hun blev hurtigt involveret i en række aktiviteter ud fra flere kirker og kirkelige organisationer. Her var hun altid parat til at give en hjælpende hånd, når der var brug for det. Hun har siden holdt en lang række foredrag i kirker og organisationer, hvor hun har fortalt om Armeniens kirkeliv og om livet som flygtning i Danmark.

Brobygger

I dag er Aida Agabalian, der også har taget en tolkeuddannelse i Danmark, ansat som sagsbehandler i Den Kristelige Fagbevægelse, hvor hun tager sit job meget seriøst og sætter en ære i at yde sit bedste.
I årenes løb har Aida gjort en stor indsats for at bygge bro mellem danskere og armeniere og synliggøre, at ikke alle flygtninge er muslimer.
Aida er kendt som et varmt, ansvarsbevidst og meget pligtopfyldende menneske, og selv om hun i dag har en travl hverdag med familie og fuldtidsarbejde, er hun fortsat parat til at hjælpe med diverse opgaver i Tværkulturelt Center og Solvang Kirke og stiller gerne op som russisk tolk ved flygtningegudstjenester i hovedstadsområdet.
Aida Agabalian er gift med Alexander Agabalian, der er formand for Armensk Kristent Kulturcenter. Familien har tre døtre – Elena (18), Zoja (16) og Annette (4).
Birthe Munck-Fairwood