Sag om tipsmidler er en sommeragurk

– Det er usmageligt, at SF slår ned på de kristne organisationer, siger generalsekretærDe kristne børne- og ungdomsorganisationer løber med for stor en bid af lagkagen, når tips- og lottomidlerne skal fordeles.

Heinrich Pedersen er generalsekretær i Den Danske Israelsmission og Israelsmissionens Unge

Det påstod SF-politikeren Morten Homann i sidste uge i de fleste landsdækkende medier. Sagen er bare, at de kristne organisationer følger de gældende regler, og det kan jo ikke være de kristnes problem, at andre unge ikke organiserer sig i store foreninger af politisk eller kulturel karakter, siger flere ledere af de kristne organisationer.

Forkerte tal

Af medierne fremgik det, at de kristne børne- og ungdomsorganisationer sidste år løb med 40% af tips- og lottomidlerne, selv om kun fire procent af danske børn og unge mellem 6 og 30 år er medlem af kristne ungdomsorganisationer og spejderkorps.
Det er ikke sandt. De kristne organisationer fik 40% af de midler, som Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) hvert år uddeler af tips- og lottomidlerne.
De penge deles ud til børne- og ungdomsorganisationer med politisk og kulturelt formål, deriblandt også kristne.
Men f.eks. de danske idrætsforeninger kan ikke få del i DUF-midlerne. Alligevel fik idrætsforeningerne sidste år 474 mill. kr. af tips- og lottomidlerne, hvilket er langt mere end de knap 50 mio. kr., der gik til kristne organisationer.

Ned med nakken

– De kristne ungdomsorganisationer får tipsmidler på samme vilkår som alle andre. Morten Homann prøver bare at få os ned med nakken. Og det er let at få medierne med på vognen, fordi det er agurketid, siger generalsekretær i Den Danske Israelsmission Heinrich Pedersen til Kristeligt Dagblad.
Ifølge Radioavisen, der har forsøgt at regne på medlemstallene i de kristne organisationer, har de kristne fået 50% flere medlemmer gennem de sidste fem år.

Organiserer medlemmer

Netop Israelsmissionens Unge er en af de organisationer, som flere kritikere har bidt mærke i. På fem år har Israelsmissionens Unge øget sit medlemstal med næsten 100%, og tilskuddet er vokset fra 220.000 kr. til 1,2 mio. kr.
Men det er der intet mærkeligt i, siger Heinrich Pedersen.
– Vores ungdomsarbejde har eksisteret siden 1925, men nu er det blevet demokratiseret, og vi organiserer blot folk, som har været hos os hele tiden.