Samuelskolen får tilskud tilbage
Skolens advokat fik undervisningsministeren til at skifte mening i sag om skolelukningDer var feststemning blandt lærere, elever og forældre på Samuelskolen i Rødovre, da de 75 elever i denne uge kunne tage fat på et nyt skoleår.Op til sommerferien sendte Undervisningsministeriet et brev ud til alle forældre med oplysning om, at skolen var lukket, og at de hurtigst muligt skulle finde en ny skole til deres børn.
Årsagen var to kritiske tilsynsrapporter fra Rødovre Kommune, som overbeviste ministeriet om, at undervisningen på Samuelskolen ikke levede op til lovens krav.
Både kommunen og Undervisningsministeriet har i flere år holdt skolen under opsyn efter en forældreklage for snart tre et halvt år siden.
I løbet af sommeren har det dog vist sig, at de kommunale tilsynsrapporter har været mangelfulde. Derfor besluttede Undervisningsminister Ulla Tørnæs i sidste uge at give skolen sit statstilskud på ca. to mio. kr. tilbage. Det skete dog først efter, at skolens advokat havde indsendt en 11 sider lang klage over rapporterne fra kommunen.
I rapporterne er det såkaldte ACE-undervisningsmateriale blevet kritiseret skarpt. Derfor valgte skoleledelsen før sommerferien at droppe materialet, men det har myndighederne slet ikke kommenteret.
Det får skoleleder Agner Dalgaard til at tvivle på, om det var ACE-materialerne, der var årsag til kritikken.
– Det har intet med ACE at gøre. Det handler om, at Rødovre Kommune ikke ønsker en friskole i kommunen. Der har været andre end os, og ingen har overlevet, siger han.
I rapporterne kaldes undervisningen mangelfuld, og det undrer ikke skolelederen.
– Det er klart, at undervisningen fremstår mangelfuld, hvis man kun fokuserer på én del. Man kan også sige, at en person ikke kan køre bil, hvis man kun ser ham træde på koblingen. Men det ser anderledes ud, hvis man også vurderer ham ud fra, at han kan træde på speeder, bremse, skifte gear og styre bilen, siger han.
En af de første kritikere af skolen var Louise Frevert fra Dansk Folkeparti, men da hun først så skolen, trak hun al kritik tilbage, siger Dalgaard.
Heller ikke forældrene har på noget tidspunkt opgivet, at Samuelskolen åbnede igen. Agner Dalgaard har fået flere breve med ordlyden: Vi kommer den 2. august uanset hvad.
Kun én elev har forladt skolen, mens skolen har været lukket. Til gengæld er fire nye blevet indskrevet, og der er masser af ansøgninger, fastslår lederen, som næsten kan melde om fuldt hus.
Selv om Samuelskolens første slag med myndighederne synes vundet, fortsætter sagen.
Med genåbningen af skolen har Undervisningsministeriet nemlig selv overtaget tilsynet med skolen.
– Jeg synes, de allerede har spillet deres kort i sagen. Det havde været bedre med et uvildigt konsulentfirma, der både kunne holde øje med friskoler og folkeskoler, siger Agner Dalgaard.