165 kirker forkyndte med kniv og gaffel

8.000 deltog i det fælleskirkelige arrangement Danmark til Middag sidste onsdag For første gang i Danmark gik 165 folke- og frikirker i sidste uge sammen om at byde interesserede på et måltid mad og invitere til Alpha-kursus, et kursus i grundlæggende kristendom.

Der blev disket op for både krop og sjæl, da 50 deltog i Danmark til Middag i Pinsekirken i Vejle

Arrangementet fandt sted onsdag den 8. september, og ca. 8000 tog imod tilbuddet. Heraf var knap halvdelen ikke vant til at gå i kirke i forvejen.
Et af de steder, hvor mange tog imod tilbuddet, var i Vejle, hvor fire frikirker gik sammen om at invitere. Ca. 1200 invitationer var på forhånd uddelt i byens gågade, og desuden havde kirkegængerne selv gjort en stor indsats for at invitere venner, naboer og kolleger til arrangementer.

15 nye i pinsekirken

Der blev ventet med spænding forud for arrangementet i Pinsekirken i Vejle. 50 personer havde meldt deres ankomst, heraf 15, som ikke i forvejen kommer i kirken.
– Vi er spændte på, hvor mange der kommer. Vi har gjort en del ud af at lave et godt arrangement, og vi håber, at de nye har lyst til at fortsætte på et Alpha-kursus, siger Louis Jensen, der har været med til at planlægge aftenen.
I køkkenet arbejdes der på højtryk for at få den store tre-retters menu færdig til kl. 19.
Klokken nærmer sig 19, og kirkens hall er efterhånden fyldt. De fleste kender hinanden og hilser hjerteligt, mens andre er her for første gang og fordriver lidt generte ventetiden med at studere opslag og brochurer i hallen.
To af kirkens medlemmer har fået til opgave at tage imod de nye og holder øje med, at ingen står alene.

Mr. Bean brød isen

Der bliver budt indenfor i en flot pyntet kirkesal, hvor deltagerne finder på plads, hilser, udveksler navne.
Én fra kirken byder velkommen, og kort efter klukker salen af grin over et filmklip med Mr. Bean, som på få minutter fik vist, hvor fremmed det kan opleves at træde ind i en kirke, hvis ikke man er vant til det.
Og havde stemningen i kirkesalen været en smule trykket af situationen, så fik Mr. Bean så sandelig brudt isen.
I hvert fald gik snakken lystigt rundt om ved bordene, mens kaviar, oksesteg og islagkager fik ben at gå på.
– Hvor er det godt, siger en ældre mand, som ikke ønsker sit navn i avisen.
Han har tidligere været i Pinsekirken en enkelt gang til et helbredelsesmøde. Ellers siger kirkegang ham ikke alverden, og han har for længst meldt sig ud af Folkekirken.
– Jeg synes, det er for stift. Man sidder og hvisker til hinanden. Når jeg kommer ud, vil jeg gerne tale med folk, men det må man jo ikke i kirken. Det her virker meget mere åbent og positivt, siger han og hentyder til Danmark til Middag-arrangementet.
En kvinde har været i kirken nogle gange, men hun har ikke tidligere kunnet få sin mand overtalt til at komme med. I dag er både han og datteren kommet med, og førstehåndsindtrykket er positivt.
Efter middagen er der et par musikalske indslag, og én fra menigheden introducerer Alpha-kurset og opfordrer deltagerne til at melde sig til. En anden giver en forsmag på kurset og holder et oplæg med titlen „Er Gud irrelevant?.“

God oplevelse

Tidsplanen er røget forlængst, og klokken nærmer sig 22.30, da kaffe og småkager kommer på bordet. Enkelte begynder at liste hjemad, men de fleste holder ud.
– Det er nogle år siden, jeg sidst har været i kirke. Og det var godt nok noget anderledes end det her. Jeg har altid syntes, at det med kirken var kedelig og støvet, men det her var en rigtig god oplevelse, og folk var meget imødekommende, fortæller en dame på vej ud ad døren.
– Jeg vil bestemt ikke afvise, at jeg kunne finde på at komme igen en anden gang.