Børn taler ud om alkohol

Blå Kors lader børnene tale ud i nyt
bidrag til debatten om børn og alkohol Man skal som bekendt høre sandheden fra børn og fulde folk. Men måske skal man holde sig til børnene, for „når man er fuld, bliver man mindre klog indtil næste dag.“

Grethe Dirckinck-Holmfeld har tidligere udgivet en hel stribe populære bøger, hvor 6-12-årige børn udtaler sig om alt fra politik til skilsmisse og død.

Visdommen kommer fra otte-årige Mads, som er én af de mange barnlige bidragsydere til bogen „Børns tanker om alkohol.“
Også Oliver på otte år har fattet alkoholens konsekvenser: „Når man er fuld, er det kroppen, der styrer det hele. Ikke hjernen. Men så dagen efter er det hjernen, der bestemmer igen.“
– På en måde sover man, når man sover rusen ud. Når man så vågner, er man helt stiv, og så kan man slet ikke bevæge sig, forklarer otte-årige Iqra.
Selv om de mange små udsagn tvinger læseren til at trække på smilebåndet, er baggrunden for den nye bog alt andet end morsom.
Det er organisationen Blå Kors, der står bag den nye udgivelse, og målet er at sætte fokus på børns tanker, når forældrene drikker for meget.
Ca. 60.000 danske børn må dagligt leve med konsekvenserne af forældrenes alkoholmisbrug. Og for nylig er det blevet bevist, at børn føler sig svigtet, tilsidesat og magtesløse, når de oplever deres forældre fuld, selv om det kun sker ved sjældne lejligheder.
– Vi har valgt at lade børnene selv komme til orde. De udtaler sig befriende ærligt og bliver dermed rørende og rystende vidner om konsekvenserne af vi voksnes tankeløshed, siger udviklingsleder i Blå Kors Danmark Filip Engsig-Karup.

Kendt interviewer

Som interviewer og pennefører i bogen har Blå Kors allieret sig med den kendte forfatter Grethe Dirckinch-Holmfeld, som tidligere har udgivet en hel serie af lignende bøger med børns visdomsord.
– Da Blå Kors spurgte mig, om jeg ville være med til at sætte lys på børns oplevelse af voksnes omgang med alkohol var jeg ikke i tvivl. Når jeg taler med børnene, opstår der hurtigt en varm fortrolighed, som let leder ind til deres inderste bekymringer. Derfor ved jeg også, at alkohol er en modspiller, mange børn slås med i deres hverdag, siger Grethe Dirckinch-Holmfeld

Eksempler fra bogen:

– Hvis mine forældre er fulde, når jeg kommer hjem, siger de altid, at jeg skal gå på Fritteren igen.
Laura, 9 år.

– Hvis forældre drikker, synes jeg ikke, at børn også skal drikke. For så er der jo slet ingen til at passe min lillesøster.
Frederik, 9 år.

– Min far havde engang drukket nogle øl. Så blev min mor sur på ham, og så gik han sin vej. Og nu ved vi ikke, hvor han er.
Frida, 9 år.


Artiklen fortsætter efter annoncen: