Ny vejledning gør Alpha spiseligt for lutheranere

Det kristne introduktionskursus Alpha kan se frem til endnu større udbredelse med en ny luthersk vejledning, der er frugten af et epokegørende samarbejdeRepræsentanter fra Indre Mission, Dialogcentret og Alpha Danmark har sat sig sammen og udarbejdet en luthersk vejledning til undervisere på de populære Alpha Kurser. Dermed er der tilsyneladende fundet en fornuftig løsning på nogle af de teologiske uenigheder, der har gjort mange lutheranere skeptiske omkring Alpha.

Den nye lutherske vejledning til Alpha-kurset er udarbejdet af indremissionær Søren Skovenborg (tv), Dialogcentrets formand Jens Linderoth og formand for Alpha Danmark Helge Pahus

Mange tusinde mennesker over hele verden er blevet kristne efter at have deltaget i det kristne introduktionskursus Alpha. I Danmark er kurset mest benyttet af frikirkerne, mens Folkekirken og de lutherske bevægelser i Folkekirken har været mere skeptiske.
Årsagen er først og fremmest været kursets oprindelse i den anglikanske menighed Holy Trinity Brompton.
– Alpha bærer præg af, at det er blevet til i en ikke-luthersk sammenhæng. Spørgsmålet er dog, om prægningen er så markant, at det ikke vil kunne bruges i Folkekirken. Eller om det i hovedtræk er så „fælles-kirkeligt“, at det med små tilretninger alligevel kan bruges, siger formanden for Dialogcentret Jens Linderoth.

Betænkelig

De senere år har Alpha vundet indpas i flere folkekirkemenigheder, og også flere af Indre Missions samfund har arrangeret Alpha-kurser.
Det fik i december sidste år indremissionær Søren Skovenborg, der sidder i Indre Missions evangelisationsudvalg til at kigge nærmere på materialet.
– Jeg har længe været betænkelig ved især en del af Alphas undervisning om Helligånden, som ikke er luthersk. På den anden side har jeg også måttet erkende, at Alpha har mange stærke sider og er blevet kendt ud over landet og brugt af mange. Indre Missions eget materiale vil aldrig kunne finde den samme position, siger Søren Skovenborg.

Ikke et kompromis

Efter et mislykket forsøg på at lave et luthersk alternativ til Alpha sammen med Luthersk Missionsforening, Evangelisk Luthersk Missionsforening og Kristeligt Forbund for Studerende, fik indremissionæren ideen om en særlig luthersk vejledning til Alpha og gik i gang med arbejdet.
Tidligt i forløbet fik han kontakt med Alpha Danmarks formand Helge Pahus og den daglige leder Bess Serner-Pedersen, og sammen blev de enige om, at vejledningen skulle udgives af Alpha Danmark. Søren Skovenborg lavede et forslag til vejledningen, som repræstentanterne fra de folkekirkelige bevægelser kunne sige god for, men Helge Pahus var knap så begejstret.
Undervejs havde Søren kontakt med Jens Linderoth fra Dialogcentret. Og først da han for alvor kom ind i billedet, kom der skred i arbejdet.
– Han har været som en brobygger, der har fundet løsninger, som kunne binde uenighederne sammen. Men det har været en lang og sej proces for os alle, siger Skovenborg.
– Jeg vil ikke sige, at vi er nået frem til et kompromis, for ingen af os er gået på kompromis med det, vi står for. Men vi er nået frem til en løsning, som vi alle kan leve med, uden at bevæge os for langt væk fra det oprindelige Alpha-koncept siger Søren Skovenborg.

– Jeg synes faktisk, det er ganske epokegørende, at det er lykkedes os at lave sådan en vejledning sammen.
Den lutherske vejledning går ikke ind og diskuterer uenigheder og kommer med teologiske begrundelser. Den kommenterer heller ikke samtlige lektioner, men kun der, hvor arbejdsgruppen har ment, at det er godt med en lille kommentar. Særligt i forbindelse med undervisningen om Helligånden og om, hvordan sakramenterne kan intergreres i undervisningen.
Det bliver kun ledere og undervisere på Alpha-kurserne, der får brug for vejledningen. De enkelte deltagere skal fortsætte med at benytte Alpha’s deltagermanual.

God modtagelse

Indtil videre er den lutherske vejledning blevet godt modtaget i lutherske kredse.
Jens Linderoth, som tidligere har talt med kritiske røster imod Alpha anbefaler nu varmt kurset med den lutherske vejledning.
– Vi er meget glade for, at det er lykkedes at få enderne til at nå sammen. Det betyder forhåbentlig, at flere folkekirker kan og vil bruge Alpha-materialet med den lutherske vejledning. Dialogcentret kan utvetydigt og uden forbehold anbefale Alpha, sammen med vejledningen, siger Linderoth i en pressemeddelelse.

Også Evangelisk Luthersk

Missionsforenings landsstyrelse kan godkendte brugen af Alpha med den lutherske vejledning.
En sådan blåstempling er ikke kommet fra Indre Mission, og det er ikke givet, at den kommer.
– Indre Missions hovedbestyrelse har ikke set vejledningen og har heller ikke opfordret til, at den laves. Derfor kan man heller ikke forvente, at de nødvendigvis skal være begejstrede, fordi én af deres ansatte har taget initiativet til den. Jeg tror ikke, Indre Mission som sådan vil gå ud og anbefale Alpha-kurser. I stedet kunne man anbefale at bruge den lutherske vejledning, hvis folkekirkemenigheder og Indre Missions samfund vælger at holde Alpha-kursus.
Selv begyndte Søren Skovenborg et Alpha kursus i hjembyen Græsted den 8. september.  
– Mit ønske er, at flere må møde Jesus og jeg tror, at Alpha med den lutherske vejledning er et godt redskab til at nå det mål, siger Søren Skovenborg.


Artiklen fortsætter efter annoncen: