Døden er en begyndelse

Bedemand Solveig Leenders udlægger søndagens tekst

– Hvad fortæller denne beretning dig?
– Det er en meget stærk og realistisk beretning, som går tæt på virkeligheden – på døden. Før eller siden bliver vi alle konfronteret med døden. Døden er afslutningen på livet, men begyndelsen på evigheden, derfor er det vigtigt at tage stilling til, hvor vi skal hen efter døden: til himlen for at være sammen med vores Far eller til det dybe mørke.
– I beretningen viser Jesus føleser, som bekræfter, at han elsker Lazarus, og at det er normalt at græde, når sorgen overmander os. hele beretningen er et under. Lazarus sover ikke; han har alle dødstegne-ne, han er stiv, han lugter og han er ligmærket. Men Jesus griber ind og opvækker Lazarus – dermed viser han, at han har magt over døden og dødsriget.

– Hvad mener Jesus med, at han er opstandelsen og livet?
– Mange mennesker søger efter en mening med livet og søger efter fred på alternative måder. Men kun Jesus kan give virkelig fred. Det står så smukt i vers 25, hvor Jesus siger: „Jeg er opstandelsen og livet. De, der tror på mig, skal leve selv om de dør; 6og de, der lever og tror på mig, skal aldrig i evighed dø.“
– Jesus har gjort alting så enkelt for os, og alligevel er det svært, fordi det handler om at tro, og det er svært for mange. Han spørger også Marta: „Tror du på det?“, og hun svarer: „Jeg tror, at du er Messias“.

– Hvilken betydning kan det (svaret på spørgsmål 2) have i en danskers hverdag?
– Det synes jeg er svært at svare på. Men for mig som troende betyder det, at døden ikke er en afslutning, men indgangen til et evigt liv med Gud. Det er det største af alt det, som Jesus har givet os – at vi skal være sammen med Gud i evigheden. For dem, som ikke tror, har det en meget alvorlig betydning, og det er en bøn i mig, at jeg må være et vidnesbyrd om, at døden ikke kun er en afslutning, men begyndelsen til et evigt liv. Når vi lever vores liv i fællesskab med Jesus, smitter det af på os, så vi er et vidnesbyrd om ham. Når vi er ude og taler med de efterladte, så kan vi hurtigt mærke, om de er troende eller ej, for de troende har et helt andet forhold til døden end andre mennesker har. De sørger, men de sørger med håb i modsætning til dem, som ikke tror. De har ikke noget håb, og det betyder, at de lægger vægt på nogle helt andre ting i processen. Så troen betyder meget på alle måder i livet.

– Har du nogen oplevelser med at have fulgt anvisningen i vers 40?
– Ja, i 1989 lagde vi vores liv helt om. Dengang var min mand, Jørgen, fotograf, og jeg arbejdede som sygeplejerske, men var blevet opereret for en diskusprolaps og havde efterfølgende svært ved at gå på de hårde hospitalsgulve. Lægen talte om revalidering, men jeg syntes, at jeg var for rask til det. En nat hørte jeg så en stemme – Guds stemme – sige til mig, at vi skulle være bedemænd. Næste morgen fortalte jeg Jørgen om det, og han sagde: „Nej, aldrig mig!“.
– Men jeg begyndte at kigge i aviser for at finde bedemandsforretninger, som var til salg. I løbet af to år søgte jeg på fem steder, men fik ikke noget, og så sagde jeg til Gud: Hvis det var fra dig, så må du give mig den forretning, som hedder Otto Olsens Ligkistemagasin. Den kendte jeg nemlig fra annoncer i et KE (et kirkeblad, red.). Senere fik jeg så et brev ind ad døren, hvor der stod, at jeg kunne overtage Otto Olsens Ligkistemagasin. Jeg viste Jørgen brevet, og han sagde: „Nu tror jeg på dig – så er jeg med“.
– Så jeg opsagde mit job som sygeplejerske og vovede mig i tro ud som selvstændig erhvervsdrivende, hvor man på forhånd kun kender udgifterne, men aldrig indtægterne. Det krævede tro af mig, men Gud har været med os og hjulpet os igennem alle kriser.

– Hvad betyder Jesus for dig?
– Det er der kun et ord for: Han betyder ALT for mig. Han er herre i mit liv, og jeg sætter min fulde lid til ham.