Plan B kræver fordomsfri debat

Der var flest præster og teologer blandt de 150, der mødte op i København til det
første offentlige møde i Folkekirkens nye debatforum Plan B.Det vakte stort påstyr i det kirkelige Danmark, da sognepræst Thorkild Grosbøll meldte ud, at han ikke troede på Gud. Mens mange dømte Grosbøll ude af Folkekirken, følte andre sig truet og tog initiativ til det nye debatforum Plan B.I sidste uge holdt Plan B sit første offentlige møde i den gamle grundtvigske højborg Vartov på Rådhuspladsen i København. 150, fortrinsvis præster og teologer, mødte op, og selv om arrangørerne havde fastslået, at Plan B ikke er en støtteklub for Tårbækpræsten, gik Grosbøll-sagen alligevel igen som en rød tråd hele aftenen. Sagens hovedperson var til stede, men forholdt sig tavs.

Gud i en moderne tid

De præster, der ligesom Grosbøll tilslutter sig Plan B er nervøse for, at den almindelige dansker ikke forstår præsternes nye måde at tro på Gud på, som den fremstilles i medierne. Derfor ønsker de en ny og fordomsfri debat om, hvordan kristendommen og Gud skal forstås i en moderne tid.
På Plan B’s første møde blev præsterne advaret mod kun at debattere med hinanden på et højt teologisk niveau, hvor almindelige mennesker alligevel ikke forstår, hvad der bliver sagt.

Lægfolk skal med på råd

– Vi mangler den grundlæggende debat om, hvordan vi sammen opfatter kristendommen i dag. Lægfolk taler ikke ud fra dogmatik som teologerne, men ud fra erfaring. Derfor skal debatten bredes ud over teologiske kredse, ellers har den ingen betydning, sagde formand for det grundtvigske Kirkeligt Samfund Inge Lise Pedersen.
Ud over en række taler bød mødet på Vartov ikke på meget konkret ud over beslutningen om et nyt offentligt møde på Ryslinge Højskole i begyndelsen af 2005.
Indtil da kommer Plan B’s aktiviteter til at foregå i små studiegrupper.