Lille kirke satser socialt

De 25 medlemmer i Fredericia Frikirke har netop åbnet en genbrugsbutik, hvis overskud skal bruges til socialt og diakonalt arbejde i Fredericia og i RumænienFREDERICIA: Baptistkirken i Fredericia, Fredericia Frikirke, åbnede i sidste uge deres nye genbrugsbutik. Butikken ligger i samme bygning som kirkens mødelokaler og er centralt placeret i fæstningbyens gågadenet.

Præst Gert Rostrøm fra Fredericia Frikirke tjekker en af de mange varer i Fredericias nye genbrugsbutik

Kirken solgte for nogen tid siden deres tidligere bygning til Indre Mission, og nu lejer man så et forretningslokale i tre forskudte plan, hvor genbrugsbutikken ligger i stueplan, mens man støder på det 30 stole store mødelokale halvvejs til første sal, hvor der så er et caféagtigt lokale, et sorteringsrum og et køkken.
Alle tre lokaler ligger i åben forbindelse med hinanden, og det er som et billede på kirkens idé med genbrugsbutikken. Kirkens liv ligger nemlig i åben forbindelse med et stærkt socialt engagement, som endda rækker ud over EU’s grænser.
– Menigheden har et klart og et erkendt kald til socialt og diakonalt arbejde, forklarer kirkens præst, Gert Rostrøm, som er ansat i en 30 procents stilling.

Danske kroner rækker langt i Rumænien

– Det er meningen, at butikken i første omgang skal betale udgifterne til husleje, og dernæst skal 50 procent af overskuddet bruges til socialt-diakonalt arbejde i Fredericia og 50 procent skal bruges i Rumænien. Vi samarbejder med to små baptistkirker i Rumænien, som vi støtter økonomisk. For 50 kr. kan en rumænsk familie opvarme deres hus en hel vinter, så det kan ikke svare sig at sende varer derned, for man får meget mere for pengene dernede, siger Rostrøm.

Suppe og madpakker

I Fredericia kommer det sociale arbejde til at bestå i, at den 25 medlemmer store menighed – med hjælp fra Apostolsk Kirke og fra kommunale jobprøvningskandidater – holder butikken åben fra kl. 10-17 i hverdagene, og så er det meningen, at folk kan dumpe forbi og få en mellemmad eller gratis tøj, hvis de har brug for det. Én gang om ugen vil man også lave en stor gryde suppe til alle interesserede.
– Det gælder om at holde det på et niveau, hvor vi ikke skal have godkendelser fra myndighederne, og der er jo ingen, der kan forbyde os at dele vores madpakke med andre, siger Gert Rostrøm med henvisning til de snævre grænser for, hvad man offentligt må uddele af madvarer uden fødevare-kontrollens godkendelse.

Trekantssamarbejde

I genbrugsbutikken sælger man tøj, mindre møbler, billeder, elektronik og en masse andre forskellige ting og sager. De udbudte varer kommer fra folk, som har hørt om butikken og dernæst enten har bragt varerne dertil eller også har ringet til Gert, som så har hentet effekterne i sin private bil.
Forretningen er i øvrigt en del af AKO-netværket (Aktiv Kristen Omsorg), som er startet af præst i Apostolsk Kirke i Vejle, Søren Viftrup. Man arbejder derfor sammen med andre AKO-genbrugsbutikker i Trekantområdet, og fra AKO-butikken i Middelfart kom der en varevogn fyldt med effekter forud for sidste uges første åbningsdag.
– Vi har et tæt samarbejde med Apostolsk Kirke her i byen, og de er faktisk med på et hjørne i butikken. Der er en bestyrelse på fem medlemmer, hvoraf den ene i øjeblikket skal være fra Apostolsk Kirke. På sigt er det meningen, at både vi og Apostolsk Kirke stiller med to medlemmer til bestyrelsen og AKO med en enkelt, oplyser Gert Rostrøm.
Baptistkirken i Fredricia tog navnet Fredericia Frikirke tidligere på året for at gøre det lettere for folk i byen at forholde sig til kirken. Navnet er et levn fra nogle tanker om en fusion med den lokale pinsekirke – en fusion, som ikke lod sig realisere.