Jødehad bremsede nødhjælp

Man skulle tro, at de kolossale vandmasser i Sydøstasiens katastrofe ville være nok til for en stund at slukke de muslimske landes glødende had til Israel, men sådan gik det ikke.
Få timer efter den ødelæggende tsunami i Det Indiske Ocean afgik følgende humanitære hjælp fra den lille jødiske stat:
Hjælpeorganisationen LATET fyldte et jumbojet med 18 tons hjælpemidler. Et lægehold anført af fire læger fra Hadassah-hospitalet i Jerusalem ankom til Sri Lanka natten til den 28. december med medicin og babymad. Lægerne var specialiseret i redningsoperationer, traumer og pædiatri. Desuden rejste soldater fra den israelske hær til Sri Lanka med 80 tons nødforsyninger, som bestod af 10.000 tæpper, telte, nylonlærred og vandcontainere, og et ZAKA redningshold kom til katastrofeområdet mandag nat med specialudstyr til identificering af omkomne.
Et lægehold rejste til Thailand den 29. december. Gruppen bestod af læger, sygeplejersker samt fire personer fra de israelske forsvarsstyrker.
Men allerede 30. december vendte nødhjælpsarbejderne retur fra Thailand og Sri Lanka, fordi lokale embedsmænd havde givet udtryk for, at deres assistance ikke var ønsket.
Den israelske hær annullerede derfor den følgende tirsdag sine planer om at sende 150 mand til Sri Lanka på grund af modstanden fra de asiatiske lande.
I stedet landede et EL AL-fly i Colombo med et lille team, der medbragte flere tons babymad, dåsemad, tæpper, telte, medicin og generatorer – alt sammen noget regeringen på Sri Lanka har ønsket. Samme fly bragte 39 overlevende israelere med tilbage.

Uffe Nissen
Chr. Lehns Vænge 19,
Odense N