Kreditkortet overholder også sabbaten

ISRAEL: Bank Leumi planlægger at lancere et nyt kreditkort, som overholder den jødiske hviledag, sabbaten.Kortet kan for det første ikke benyttes om sabbaten, og for det andet kan det ugens øvrige seks dage heller ikke benyttes på steder, som har åbent på sabbatsdagen.
Bag planen står rabbiner Rafael Halperin og Knesset-medlem Meir Porush fra Partiet for Tora og Jødedom. De mener, at omkring et hundrede tusinde ortodokse jøder vil være klar til at anskaffe sig et sabbatsrespekterende kreditkort.
Mange af de ultraortodokse jøder har en beskeden indtægt, og derfor var Bank Leumi til at begynde med usikre på, hvor mange af de ortodokse, der var kvalificerede til at få et kreditkort. Men en undersøgelse viste, at de religøse jøder som helhed betragtet er punktlige betalere, som sætter tæring efter næring, og det gav banken mod på at gå videre med planerne.
Der er stadig en del tekniske problemer, som skal overvindes, før kortet er klar til brug, men hvis alt går efter planen, bliver det sabbatshvilende kort lanceret i løbet af nogle uger.
– norberg