Morderen overgav sig

Ung mor læste op for ham fra bogen om „Det Målrettede Liv“…Brian Nichols, den 33-årige voldtægtssigtede sorte amerikaner, som den 11. marts overrumlede en kvindelig vagt og skød dommeren og tre andre i en retssal i Atlanta, hvorpå det lykkedes ham at undslippe i en kapret bil, overgav sig overraskende efter at have talt med en 26-årig enlig kristen mor.

Ashley Smith blev taget som gidsel

Under den voldsomme flugt tog morderen den unge mor, Ashley Smith, som gidsel på en P-plads udenfor hendes lejlighed og truede hende med en pistol, beordrede hende ind på badeværelset og bandt hende.
– Jeg troede, han ville kvæle mig, fortæller hun.

Klokken var 2 om natten, da Ashley Smith blev taget som gidsel på P-pladsen ud for den lejlighed nord for Atlanta, som hun netop var ved at flytte ind i.

Brian Nichols, den 33-årige voldtægtsforbryder, som var flygtet fra en retssal efter at have dræbt dommeren og tre andre, tvang hende indenfor, mens han truede hende med pistolen og bandt hende med tape.
Ashley Smith havde heller ikke selv haft et let liv.
Hun var vokset op hos sine bedsteforældre, efter at hendes mor var løbet ind i nogle problemer. Bedstefaderen beskrev hende som en, der havde haft „et trist liv“.
Selv om hun var vokset op i kirken, blev hun som teenager arresteret for butikstyveri og fik en betinget dom på et år. Senere blev hun arresteret for at køre i beruset tilstand, for at køre for stærkt og for overfald.
Bedstefaren mente, hun var kommet i dårligt selskab. I hvert fald døde hendes mand i armene på hende efter et knivdrab i 2001.
Asley havde en datter fra det forhold, men var ikke stabil nok til at opdrage hende, så datteren havde ført en omflakkende tilværelse mellem en tante og bedsteforældrene.
Men tingene var ved at gå bedre for Ashley. Hun havde netop afsluttet et seks måneders kursus som sygepasser, passede to jobs og var flyttet til en ny lejlighed. Hun så sin datter Paige cirka en gang om ugen, og den morgen var det planen, at hun skulle hente hende fra et pigemøde i deres baptistkirke.

Brian Nichols overgiver sig

Gidsel og morder

Efter at Ashley havde siddet bundet nogen tid, spurgte hun gidseltageren om hun måtte få noget at læse i – noget, som den sidste tid havde været en stor hjælp for hende i forbindelse med den vending, hendes liv havde taget.
Af en eller anden grund løste han hende og lod hende gå hen efter bogen, og som et barn, der gerne ville dele sin nylige oplevelse med andre, løb Ashley hen efter „Det målrettede liv“ og begyndte at læse fra det sted i bogen, hun var kommet til: kapitel 33, „Hvordan virkelige tjenere opfører sig“.
Det, hun læste, trængte ind i hjertet på Brian Nichols.
Senere lavede Ashley morgenmad bestående af pandekager og æg, og de fortsatte med at snakke til hen på morgenstunden.
Imens havde Brians storebror Mark i et CNN interview fortalt om, hvordan Brian som barn havde været den heldige i familien. Han boede i fint kvarter, arbejdede otte år som ingeniør for Hewlett-Packard og spillede keyboard i en kirke, hvor han kom regelmæssigt.
„Det virker næsten uvirkeligt“, sagde Mark om det, hans lillebror havde gjort.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Som en engel

Ashley fortæller:
„Efter at vi begyndte at tale sammen, sagde han, at han troede, jeg var en engel sendt fra Gud. Og at jeg var hans søster, og han min bror i Kristus. Og at han var fortabt, og at Gud førte ham direkte til mig, for at jeg skulle fortælle ham, at han havde gjort en masse mennesker ondt.“
Og da Ashley spurgte Brian, hvilke gaver og talenter han havde ud fra det, de havde læst i bogen om at være en tjener, sagde han: „Jeg tror, det er at tale med folk og fortælle dem om dig“.
Da samtalen mellem gidseltageren og gidslet hen på morgenen var ved at ebbe ud, fik Ashley Smith lov til at hente sin datter, som ventede på hende, og Brian Nichols, som vidste, at hun ville tilkalde politiet, hængte et hvidt lommetørklæde ud af vinduet og ventede ene mand på, at politiet skulle komme.
Senere den dag blev der holdt en mindehøj-tidelighed på den anden side af retsbygningen.
Pastor Warren L. Henri talte om kampen mellem det gode og det onde, som raser i verden og i hvert menneske:
„Den 11. marts ankom vi til Fulton County’s domhus, og vi oplevede her, at vores verden ændrede sig totalt. Vi blev vidne til en kamp mellem det gode versus det onde, rigtigt versus forkert, himmel versus helvede,“ sagde han.