Regeringsplaner rammer efterskoler

10. klasse skal være forbeholdt fagligt svage, mener RegeringenI det nye regeringsgrundlag lufter Regeringen nye planer om at lade 10. klasse være forbeholdt bogligt svage elever. Og det vil ramme efterskolerne, også de mange kristne, hårdt på elevgrundlaget.

Forstander på Djurslands Efterskole, Stefan Maksten, mener ikke, at det er op til Regeringen at afgøre, om de unge skal gå i 10. klasse eller ej. Det er en sag mellem de unge og forældrene, siger han.

Planen er et led i Regeringens omfattende indsats på folkeskoleområdet, men ideen begejstrer ikke landets efterskoleforstandere. Næsten 60 procent af alle landets efterskoleelever går i 10. klasse, og hvis 10. klasse fremover kun skal være for fagligt svage, så risikerer man, at efterskolerne ender som sociale institutioner, mener mange.

Efterskoler må lukke

På den kristne Djurslands Efterskole i Glesborg forudser forstander Stefan Maksten, at mange efterskoler må dreje nøglen om, hvis planerne bliver gennemført.
– Efterskolen giver unge en mulighed for at gennemgå en faglig og menneskelig udvikling, som ikke findes tilsvarende andre steder, og som har vist sig at være en uvurderlig oplevelse for livet, siger han.
– Vi mener, at det skal være forældrene, der i samråd med den unge træffer en beslutning om dette – ikke Regeringen.

10. klasse er vigtig

Lektor Ulla Ambrosius fra Roskilde Universitetscenter har skrevet en afhandling om efterskolernes betydning. Og hun mener, at omlægningen af 10. klasse kan betyde, at eleverne dermed bliver dårligere rustet til at foretage kvalificerede valg af for eksempel uddannelse. Stik mod Regeringens ønsker om at få de unge hurtigere gennem uddannelsessystemet.
– Alle undersøgelser viser, at især 10. klassetrin på efterskoler styrker eleverne i, hvad de kan, og hvad de vil, i fremtiden. Det går tabt med den ændring, regeringen nu vil lave, siger hun til Kristeligt Dagblad.
I forsøg på at rejse en debat om regeringsudspillet, har Djurslands Efterskole oprettet et debatforum på sin hjemmeside. Her kan alle interesserede følge og deltage i debatten om fremtidens 10. klasse.
– ole