Alle har brug for den gode hyrde

Karin Kjærgaard, præst i Pinsekirken i København, udlægger ugens tekst

Hvad tænker du umiddelbart på, når du læser beretningen om den gode hyrde?
– Først bliver jeg glad, så bliver jeg taknemlig, så tænker jeg på, hvor fantastisk det er, at Jesus er min hyrde. Glæden bliver optimal, når jeg tænker på alle de mennesker, der i disse år møder Jesus, som deres gode hyrde.
Med Jesus som forbillede tænker jeg på, hvem jeg har i mit liv, som har investeret i mig og givet input, når jeg har stået midt i livets store succeser og – eller – befundet mig i kriser, hvor jeg var ved at miste modet.
– Jeg bliver glad ved tanken om, at Jesus kender mig, at han kender dem jeg er sammen med. Jeg bliver glad, når jeg tænker på det lokale menig-hedsfællesskab, der er over alt. Som er et fællesskab, Gud ønsker for os alle.

Hvad er det egentlig Jesus siger, når han kalder sig selv den gode hyrde?
– Jesus siger: „Jeg er din hyrde! Det er mig der passer på fårene, jeg sørger for, at de kommer ud af indhegningen om morgenen, sørger for, at de får mad, drikke og hvile – og om aftenen leder jeg dem ind i indhegningen igen. Når de alle sammen er inde ligger jeg mig i åbningen, så ingen af fårene løber af sted ud i natten, og ingen dyr går på rov. Jeg er nærmest som en dør, jeg lever faktisk mit liv sammen med dem, både nat og dag, jeg viger ikke fra dem, jeg er altid hos dem! De hører til hos mig“, siger Jesus.

Den gode hyrde passer bedre på fårene end daglejeren, siger Jesus. Hvad betyder det på moderne dansk?
– En daglejer er en arbejdsmand, der er ansat til at udføre et stykke arbejde. Han får sin aftalte løn og går hjem når arbejdstiden er overholdt. Han har ikke noget ansvar, han er ikke engageret og han tager ikke del i processerne. Sådan er den gode hyrde ikke.
– Den gode hyrde er kendetegnet ved engagement, tro, generøsitet – eller sagt med andre ord: kærlighed til dem han leder.
Kærligheden er den stærke-ste og mest kreative motivation, der findes i et menneske og den gode hyrde fremelsker kærlighed hos dem han lever sammen med. Sådan er den gode hyrde.

Jesus taler om ulven, som går på rov blandt fårene. Hvad mener Jesus?
– Ulven var fårenes værste fjende, fordi den jager dem enkeltvis og efter mørkets frembrud. Der er mange ting, der kan smyge sig ind i vores livsstil, lister sig ind på vores værdier og får os til at miste fodfæste. Hvis ikke vi er opmærksomme kan vi miste evnen til at sætte fokus og prioritere og vi kan tabe modet til at leve enkelt og kvalitetsbevidst – vi kan ganske enkelt nedprioritere fællesskab med Jesus og dermed muligheden for at leve et udfordrende, meningsfyldt og spændende liv. Det sker ikke over „en nat“, men lidt efter lidt, ubemærket og lumsk – hvis ikke vi er vågne og opmærksomme.

Når mennesker behøver lægedom og hjælp til løsning af problemer, henviser man ofte til disse vers. Men er det kun mennesker med problemer, der behøver Jesus, som den gode hyrde i sit liv?
– „Mennesker med problemer“ er vel os alle – problemer og udfordringer hører med i et naturligt og spændende menneskeliv. Den gode hyrde er ikke en tænd og sluk funktion – alt efter hvordan vinden blæser. Menighedens fællesskab er stedet, hvor funktionen som den gode hyrde er i centrum. Her deler vi liv og Gud med hinanden, her brydes meningerne, her dannes vores karakter, her komplementerer vi hinanden og her står vi sammen om at gøre en forskel på studiestedet, blandt kollegaer og naboer, i familierne og i byen. Når vi praktiserer menighed, så er der mange problemer der bliver vendt til motivation og virketrang til at være noget for andre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvordan finder et menneske frem til den gode hyrde i sit liv, hvis det behøver hjælp?
– Ved at lytte til sit hjerte. Længslen efter at kende Gud ligger latent i os alle – Gud har skabt os sådan. Det menneske, der vover at være ærlig overfor sig selv og livet, finder Gud.

Kristne mennesker kan sommetider kæmpe med problemer i årevis uden at få dem løst. Er der ting her i livet, man simpelthen må lære at leve med, selv om Jesus siger, han er den gode hyrde?
– Ja, netop fordi Jesus siger han er den gode hyrde, er der ting vi må lære at leve med. Vi må lære at leve med og blive fortrolig med det faktum at Jesus er min gode hyrde.
– Det er ganske enkelt livets største udfordring og det tager et liv at lære det. Det er vores menneskelige natur imod at have behov for en god hyrde, men når vi løfter blikket mod Gud og accepterer, at Gud har skabt os, at han elsker os, at han har sat os ind i menighedens fællesskab, at han har et formål med vores liv, så har vi inviteret Jesus som den gode hyrde ind i vores liv.
– Den gode hyrde er nærværende i alle situationer og i alle slags situationer, uanset hvordan vi definerer dem. Den gode hyrde har al sin opmærksomhed rettet på det enkelte menneske og han ønsker ikke at nøjes med, at vi overlever, han vil, at vi skal leve fuldt ud. Sådan er Jesus.