H.C. Andersen på tværkulturel sommerlejr
Livet er en rejse var temaet for fem dages sommerlejr på Skrødstrup Efterskole ved Mariager. Her deltog 120 børn og voksne fra over 20 lande. Både østeuropæ-iske, mellemøstlige, asiatiske og afrikanske lande var repræsenteret.
Mange af deltagerne var kristne, men programmet var sendt bredt ud, så der var også muslimer med, som her fik en mulighed for at komme på sommerlejr, og også en kinesisk studerende lod sig lokke af H.C. Andersen-temaet.
Folkekirkens tværkulturelle Samarbejde i Odense stod for lejren sammen med Mødestedet, KFUM&K og IMs tværkulturelle arbejde.
Elizabeth Padillo Olesen fra Christiansfeld var en af lederne. Hun er selv lærer og filippiner, og hun stod for musik og drama.
Elizabeth fortæller, at dagen begyndte med en fælles morgensamling, hvor man så en video med et H.C. Andersen eventyr, som blev sammenlignet med en af Jesu lignelser. For eksempel blev Den fortabte søn og Klods Hans sammenlignet. Derefter var man sammen i grupper opdelt efter alder.
Om eftermiddagen var der forskellige aktiviteter med lege og sport, og en dag var der udflugt til en bondegård. Hoppepuden og sækkeløbet var meget populære.
En eftermiddag var der H.C. Andersen-løb, hvor man blandt andet fik læst noget op og skulle gætte, hvilke eventyr det var fra.
En meget populær aktivitet var dramatisering af eventyr som Tommelise og Prinsessen på ærten, mens en gruppe digtede deres eget eventyr. De optrådte så for de andre deltagere om aftenen.
Livet er en rejse var temaet, og mange fortalte også om deres eget livs rejse.
Deltagerne gav udtryk for deres glæde ved, at programmet gav god tid til at tale sammen og finde venner, og at alle fik mulighed for selv at bidrage med musik, sange og danse.
Stefan tog sig af teenagerne, og han synes, at det mest fascinerende var festaftenens kæmpekulturtræf med festlig, fremmedartet musik og flotte dragter fra deltagernes hjemlande.
En sang, der blev sunget igen og igen til musik fra tromme, bas, guitar, klaver og tamburin var: Come on everybody, sing a song of joy,.
Teksten lyder på dansk. Kom alle, syng en glædessang, lad alle lytte til den glade lyd.
Og sådan samlede man glæde og energi til at vende hjem til en hverdag i H.C. Andersens fædreland, hvor den, der er anderledes, skal nøfles som der står i Den grimme ælling.