Dansk hjælp til ofre for oversvømmelse

– Det er krise i ordets bogstaveligste forstand, siger Bent Ole Sørensen fra IAS, der netop er kommet hjem fra en nødhjælps-tur til det nordøstlige RumænienBent Ole Sørensen, der er formand for den kristne nødhjælps-organisation International Aid Services (IAS) har været i Rumænien, hvor IAS hjælper ofrene for de store oversvømmelser.Den værste oversvømmelse i 50 år. Sådan betegnes sommerens oversvømmelser i Rumænien. Over halvdelen af landet blev hærget af vandmasser fra de voldsomme regnmængder i juli og august. Over 12.000 mennesker blev evakueret fra deres hjem, 1.900 huse er ødelagt og 368 huse er jævnet med jorden.
Bent Ole Sørensen kom forrige søndag hjem fra byen Comanesti i det nordøstlige Rumænien. Byen ligger i et område, der er blandt de hårdest ramte i landet.
– Det sted, jeg besøgte, havde floden ændret kurs. Den havde fjernet et område med 33 huse.
Husene var helt væk. Nu gik floden der hvor husene før lå, fortæller Bent Ole Sørensen fra IAS.
– Husene, som lå op til floden – det drejer sig om mange huse – var delvist ødelagt. Mange af dem er ler- og træhytter. Vandet har simpelthen fjernet det nederste af husene, så man kan se ud gennem „bunden“ af huset.
Blandt de ramte bygninger var også byens kirke.
– Præsten for kirken stod på trappestenen til kirken, men selve kirken, den var væk.

Sender mad til ofrene

Formålet med turen var at uddele nødhjælp til 400 sigøjnerfamilier, der var særlig hårdt ramt af katastrofen. En hurtig bevilling på 200.000 kr. fra Danida gennem Dansk Missionsråds Udviklingsafdelings nødhjælpspulje, havde sikret, at der var penge til at uddele nødhjælpspakker med ris, olie, mel, bønner, sukker og mælkepulver.
I første omgang var det ikke alle, der var venligt stemt, fordi mange udefra havde besøgt området uden at bringe hjælp.
– Folk råbte „I kommer jo bare for at tage billeder – I gør jo ingenting!“. Men da de så, at vi delte mad ud, begyndte optimismen at brede sig, fortæller Bent Ole Sørensen.
Ifølge Bent Ole Sørensen er de fattige sigøjner-familier særlig hårdt ramt.
– De folk, som har mistet deres huse, har bygget dem op gennem mange, mange år, forklarer han. Selv om de ikke har så meget, så har det været med store anstrengelser. Så mange føler en stor afmagt og har brug for hjælp til at begynde forfra, forklarer han.
– De står over for en vinter og har mistet alle deres ejendele. Der er folk, der sulter. Som kun lige overlever.
– Det er krise i ordets bogstaveligste forstand, understreger Bent Ole Sørensen

Hjælp til vinteren

Under turen gik man i gang med at hjælpe med at få genopbygget nogle af de ødelagte huse, men IAS indser, at der er behov for mere hjælp.
– Behovet er enormt. De 200.000 kr., vi har til rådighed, rækker ikke langt. Det går til akut hjælp. Nu handler det om at hjælpe dem med at overvintre, forklarer Bent Ole Sørensen.
Og han er ikke i tvivl om, at det er vigtigt at hjælpe.
– Og selv om det kan virke som en dråbe i havet, så er det alligevel afgørende, at de får hjælp nu.