Anette og Martin blev gift som 18- og 19-årige

Men deres ægteskab holder på 6. år, hvilket måske er mere, end man kan sige om de andre deltagere i en TV-Danmark udsendelsesrække, de var med i…Det var næsten en sensation, da 18-årige Anette og 19-årige Martin Leegaard giftede sig. De kom endda i tv…

Anette og Martin valgte at „lade frugterne hænge på træerne“, indtil de var gift og kunne være trygge ved hinanden

TV-Danmark havde en serie på seks udsendelser om par, der skulle giftes. Anette og Martin sagde ja til at fortælle for åben skærm, hvorfor de ville giftes så unge.
– Vi mener, sex hører hjemme i ægteskabet. Det er vi opdraget med, siger Martin.
– Det har aldrig skadet nogen at vente, tilføjer Anette.
– Derimod har det skadet mange at gå for tidligt i gang med seksuelle forhold.
– Men selvfølgelig er det en kamp at lade være med at gå i seng med hinanden, når man kommer sammen og holder meget af hinanden, indrømmer Martin.
– Derfor giftede vi os også, da vi ikke havde lyst til at vente længere. Det ville blive unaturligt at vente mere. Vi havde kendt hinanden længe nok.
Det er nu seks år siden, Anette og Martins bryllup blev sendt på tv.
– Har I stadig kontakt med de andre par, som var med?
– Nej, vi mødtes kun helt kort i forbindelse med optagelserne. Men det kunne da være spændende at møde de andre igen – og se, hvordan det er gået med deres ægteskaber, tilføjer Martin.
– Er de alle stadig gift?
– Vi har hørt lidt forskelligt. Det ville ikke overraske os, hvis de ikke var… De var alle sammen ældre og mere erfarne, men jeg tror ikke, de så på bryllup og ægteskab på samme måde som os – som noget livsvarigt…
– Når ægteskabet nu er noget livsvarigt, er det så ikke farligt at gifte sig for tidligt?
– Man skal da tænke sig om. Vi har da også rådgivet nogen til ikke at gifte sig, fordi vi ikke troede på, at de passede sammen, fortæller Anette.
– Har I fortrudt, at I giftede jer så unge?
– Nej, det har vi bestemt ikke, svarer de begge.
– Vi tror, der er færre problemer med at passe sammen, når man bliver gift unge. Så er man ikke så „færdige“ som individer. Vi har hørt om flere problemer for dem, der bliver gift sent. I USA er gennemsnitsalderen nu 27 år, og i Danmark er den måske endnu højere.
Når man er så gamle, har man allerede så mange „særheder“ og er så selvstændige, at det kan være svært at fungere sammen med en anden.
– Hvornår mødte I to hinanden og blev forelskede?
– Vi gik begge på Djurslands Efterskole i Fjellerup. Vi blev først gode venner og lærte hinanden godt at kende. Men på skolen blev der talt meget om, at man ikke skulle være for hurtig med at finde en kæreste, så der gik faktisk ni måneder, inden vi begyndte at komme sammen, fortæller Martin.
– Bagefter flyttede jeg tilbage til Nordsjælland og Martin til Nordjylland. Sådan gik der et år, og vi savnede meget hinanden. Til sidst flyttede jeg til Nordjylland og boede hos Martins forældre, mens jeg gik på HF. Martin gik på handelsskolen, fortæller Anette.
– Vi var meget sammen og kunne ikke se, hvorfor vi ikke skulle gifte os og bo sammen.
– Hvad sagde jeres forældre?
– De forsøgte først at få os til at vente, men bakkede os så op. Min mor blev selv gift som 19-årig, så hun kunne jo ikke sige så meget, mener Anette.
– Hvad sagde kammeraterne og lærerne?
– De kiggede noget, da jeg gik op på kontoret og spurgte fri til bryllupsrejsen… Men ellers var det vist mest pigerne, der snakkede, mener Martin.
Begge deltog i kirkens ægteskabsrådgivining, før de blev gift, og det anbefaler de alle andre unge par.
Faktisk underviser de nu selv på Ungdom Med Opgaves kurser for forlovede par.
For to år siden besluttede de nemlig at arbejde for UMO i stedet for at begynde på de uddannelser, de begge var blevet optaget på i København.
– Så nu er det en del af vores opgave at hjælpe unge par, blandt andet på „Forlovet par Weekend“, som der holdes en af den 18.-20. november.
Vi har også oversat et ægteskabsforberedelses-kursus „Når to bliver ét“, som et gift par kan gennemgå sammen med et ugift par.
– Det er bedre at være godt forberedt, FØR man går i gang, end at skulle forsøge at reparere skaderne, efter at det er gået galt i ægteskabet, siger det unge ægtepar, som nu har to børn: Josua på to år og Elisabeth på tre måneder.