Ambassadør og ishockey-træner: – Troen skal leves ud i hverdagen!

USA’s nye ambassadør i Danmark ønsker at
leve det kristne liv ud i hverdagen – og han
er meget interesseret i DanmarkJames P. Cain er USA´s nye ambassadør i Danmark.Da jeg trådte ind i hans kontor, faldt mine øjne straks på to ishockeystave, der hænger på væggen sammen med diverse billeder af et mesterhold i ishockey.
Foran i nogle montrer finder man en basketball og en fodbold. Man er ikke et øjeblik i tvivl om, at her er vi hos en sportsentusiast. James P. Cain siger da også:
– Både min gode ven, George Bush, og jeg er vildt optaget af sport. Han af basketball, jeg af ishockey. I tre år var jeg præsident for den lokale ishockeyklub og var med til at føre dem frem til mesterskabet.

Vild med sport

Den nye ambassadør, der kom til Danmark sammen med sin kone og to døtre den 14. august, er dybt fascineret af sport og har altid været det. Han siger:
– Sport lærer folk en masse værdier som fairness og hårdt arbejde for at nå et mål samt en masse om fællesskab. Det er en god skole til livet, til erhvervslivet og til det politiske liv.
Men selv om det er sportsgenstandene, der fanger ens første blik i kontoret, så er det noget andet, der griber én. Her møder man et menneske, der er dybt forankret i den kristne tro, og som ønsker at leve kristentroen ud i hverdagen.

Lever kristenlivet ud

James Cain er født ind i Baptistkirken. Hans forældre var meget aktive i kirken, og han selv valgte at blive døbt som 11-årig, og når man spørger ham om, hvad troen betyder for ham, så kommer det stille men meget direkte:
– At tro af hele mit hjerte og hele min sjæl, at Jesus er Herre, og leve det ud i hverdagen, handle på det. Og i min familie lever vi kristenlivet ud i hverdagen. Kirken har en central plads i vores liv, og vi deltager i kirken som familie.
– Jeg blev godt nok døbt som 11-årig, men det var først som 16-årig, at jeg oplevede et virkeligt åndeligt gennembrud.Vi flyttede til en anden by og kom til en ny kirke, hvor vi havde en meget dynamisk ungdomspræst, som kom til at betyde meget for mig, og som virkelig fik mig til at se, hvad kristentroen er og indebærer.
– Da min kone og jeg blev gift, skiftede vi fra Baptistkirken til The White Memorial Presbyterian Church, hvor vi begge har været aktive, og min kone har været søndagsskolelærer.
Her i Danmark har vi endnu ikke fundet ”vores” kirke. For os er det vigtigt at finde en kirke, hvor der er et bredt familiearbejde.
Vi har besøgt forskellige engelsktalende kirker i København blandt andet International Baptist Church, Den internationale økumeniske Kirke og Sct. Alban Church, og vi har fået lavet en aftale om, at vores yngste datter, kan gå til konfirmationsforberedelse og blive konfirmeret næste år.
– Det har glædet mig meget, at man synger flere salmer i de kirker, vi har besøgt, end i vores hjemlige kirke.
Jeg er ikke særlig god til at synge, men jeg er meget glad for at være med til at prise og love Gud i sang.

Hårdere åndeligt klima

– Hvordan er det som genfødt kristen fra et amerikansk kirkemiljø at komme til et meget sekulariseret samfund som det danske, hvor intet er helligt, og hvor der foretages tusinder af aborter hvert år?
– Jeg var forberedt på, at Danmark er et sekulariseret samfund. Vi bor ganske tæt på Billy Grahams datter og ved, at Billy Graham efter sit første korstog i Danmark udtalte, at i Danmark er der et hårdere åndeligt klima end noget andet sted i Europa.
Jeg var også forberedt på ikke at lade min personlige tro, mine værdier, influere på mit job som ambassadør. Jeg accepterer, at kulturer er forskellige, men vil aldrig ændre min egen holdning og min måde at opdrage mine børn på, og hvis jeg kan få indflydelse på udviklingen her, vil jeg søge at få det.

Talerør og rollemodel

– Hvordan kan De gøre en forskel i Danmark?
– Jeg håber, jeg kan være et effektivt talerør og en god rollemodel. Dele værdier omkring samarbejde imod ondskaben i verden, terrorismen, sulten og nøden i Afrika. Lad os fokusere på fælles værdier for frihed og demokrati.
Jeg håber, at kunne hjælpe med til at få resten af verden til at forstå, hvilken væsentlig rolle Danmark kan spille i det internationale samfund.
Hvis noget af det lykkes, så har jeg brugt min tid effektivt her. Jeg vil især gerne være med til at nå unge mennesker i et sekulariseret samfund, så de vokser op med disse værdier.

Team-medarbejder

– Hvad laver Deres kone? Er hun involveret i humanitært og socialt arbejde?
– Hun opdrager vores børn. Det er en vigtig ting for os, at hun er der som en base i deres hverdag. Men jeg må også sige, at vi er et team. Da George Bush bad mig om at blive ambassadør i Danmark, gjorde han det klart, at min kone og jeg skulle være et team.
I et samfund, hvor skilsmis-seprocenten er på 50 eller derover – og det er den også i USA – er det godt at have gode eksempler, der elsker hinanden, står sammen, går i kirke sammen, er rollemodeller.
Hun vil helst ikke holde taler, men hun er en god teammedarbejder. I øvrigt var hun i USA involveret i en række humanitære organisationer som Røde Kors, Diabetesforening-en og United Way History, som er en velgørenhedsorganisa-tion, der samler penge ind for at støtte en række velfærdsorganisationer. Desuden er min kone en skattet søndags-skolelærer.

Stærk overbevisning og omsorgsfølelse

James P. Cain er personlig ven med George Bush og har været det gennem de sidste fem år, og det fik Udfordringen til at spørge:
– Hvordan er George Bush som menneske?
– George Bush er en mand med stærke overbevisninger, men endnu stærkere omsorgsfølelse. Medierne vil meget gerne skrive om det første og undlader ofte at skrive om det sidste. Jeg har fornemmet, at mange i Danmark ikke er så begejstrede for George Bush, men jeg fornemmer samtidig, at mange, der mødte ham under hans besøg i Danmark i juli, ændrede opfattelse og nu respekterer ham personligt uden måske at være enig med ham politisk.
– Jeg oplever George Bush som en meget seriøs og trosfyldt mand, der tager sin kristentro alvorligt. Hans tro er en væsentlig del af hans liv og er med til at præge hans holdning til, hvad der er rigtigt og forkert.

Skabe bånd mellem mennesker

Under samtalen med James Cain kom vi også til at tale om et Danmark med mange ny-danskere, deriblandt mange muslimer. Han fortalte, at han for nylig var mødtes med en række muslimske ledere i Randers, og at han synes, det er vigtigt at bygge bro mellem mennesker, skabe gensidig forståelse. Gøre op med ekstremismen og ekstremister, men skabe bånd mellem mennesker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:James Cain er sydstatsforretningsmand, var næstformand for Bush-Cheney valg-kampagnen i North Carolina og er nu ambassadør i Danmark. Han er en mand, vi helt sikkert kommer til at høre mere til og gerne også i det danske kirke- og trosliv.