General og læsehest

Der ligger altid tre bøger på Heinrich Pedersens natbord, en roman, en faglitterær bog, typisk om Anden Verdenskrig, og en bog om mission. Det fortæller læsehesten fra Christiansfeld, der arbejder som generalsekretær i Den Danske Israelsmission.

Heinrich Pedersen

Heinrich Pedersen voksede op i nordjyske Aalborg og var allerede som teenager stærkt interesseret i religion og historie. Den interesse tog han med sig til Aarhus Universitet, hvor han blev cand. mag. i historie og religionsvidenskab.
Inden da havde han dog meldt sig til Hjemmeværnet, hvor han længe overvejde at uddanne sig til officer. Og selv om han valgte den akademiske uddannelse i Århus, er han fortsat medlem af Hjemmeværnet, simpelthen fordi det interesserer ham.
Heinrichs hjerte har altid banket for mission. I 10 år var han ansat i Santalmissionen, som nu er en del af Danmission. Blandt andet var han i tre år udsendt som missionær i Nepal sammen med sin hustru Lillian og børnene Maiken og Nikolaj. Lillian var lærer på en skole i Katmandu, mens Heinrich arbejdede for organisationen Central Asian Fellowship. Her underviste han hinduer og buddhister om den kristne tro.
– Det var en meget sjov historie om, hvordan vi kom til Nepal! fortæller han.
– Nogle af vore venner havde set en annonce om, at der manglede en lærer i Katmandu. Og det kunne de godt tænke sig. Det ringede de og fortalte os, og da de ringede, kunne jeg se på Lillians ansigt, at det var noget, hun også kunne tænke sig. Vi drøftede det og besluttede os for, at det var det, vi ville. Og den beslutning er jeg glad for vi tog, fortæller Heinrich.
De sidste 10 år har Heinrich været generalsekretær i Den Danske Israelsmission, og selv om han er glad for jobbet, kan han godt savne arbejdet i Nepal.
Fra kontoret i Ydre Missions Hus holder han nu styr på ansættelser, økonomi, samarbejdspartnere og meget andet. Eller han rejser landet rundt for at holde møder og foredrag.
Desuden er han medlem af bestyrelserne for Joint Mission to Israel, et fællesnordisk missionsprojekt i Tel Aviv, et plejehjem i byen Haifa og Casparicentret, der er et teologisk studiecenter i Jerusalem. Bestyrelses-posterne betyder, at Heinrich et par gange om året tager til Israel for at deltage i bestyrelsesmøder. Typisk varer en rejse 10 dage, men der bliver kun ca. en halv dag til at se sig om som turist.
For Heinrich er jobbet som generalsekretær dog ikke bare et job.
– Jeg tror på, at det er her, Gud har kaldet mig til at være lige nu, siger Heinrich.
Den Danske Israelsmission blev stiftet i 1885 og har siden arbejdet med at forkynde det kristne budskab for jøderne. Ikke kun i Israel, men overalt i verden, hvor der bor jøder.
I dag har Israelsmissionen volontører i lande som USA, Indien, Tyskland og Thailand foruden naturligvis Israel.