Blev bidt af Løven fra Narnia

28-årige Michael Hansen fra Vestfyn blev som teenager grebet af C.S. Lewis’ bøger om Narnia. Eventyrene hjalp ham gennem dybe kriser og banede vej for troen på Jesus KristusNarnia-bøgerne er et gribende eventyr om en fantasiverden langt fra vores. Men for Michael Hansen fra Aarup på Vestfyn betød det, at han turde tro på, at Jesus kunne hjælpe ham.Når biograferne på søndag har premiere på filmatiseringen af C. S. Lewis’ bog Løven, Heksen og Garderobeskabet, er der én, der med sikkerhed vil være at finde på en af de bedste pladser i biografen.
Michael Hansen fra Aarup på Vestfyn er blandt de mange, der med vellyst har pløjet sig igennem krøniken om Narnia op til flere gange. For Michael er det en fascination, der startede tidligt.
– Den første gang, jeg stødte på Narnia, var som barn, hvor jeg så en tegnefilm med Løven, Heksen og Garderobeskabet, fortæller Michael Hansen.
Ligesom mange andre børn og teenagere sad han klistret til skærmen og så med stor spænding, hvordan Løven Aslan måtte ofre sit liv til stor sorg for alle i landet Narnia.
– Jeg bed meget mærke i filmen, for det er en meget stærk historie, forklarer Michael.
Da Michael blev 10 år, gik han ofte på biblioteket. Her nød han som synshandicappet godt af muligheden for at låne lydbøger.
– Jeg lånte blandt andet Løven, Heksen og Garderobeskabet, og på det tidspunkt blev jeg meget grebet af eventyret, fortæller Michael.
Hans eget liv var dog langt fra et eventyr. Barndommen var en svær tid – mest uden for hjemmet. På grund af synsproblemerne blev han ofte mobbet, og skoletiden husker han ikke som noget sjovt.
– Men det kunne jeg slippe væk fra ved at læse, fortæller Michael.

Mister sin bror

Der skulle gå nogle år, og Michael var en teenager på 16 år, da han igen greb fat i Narnia-bøgerne. Han var lige flyttet hjemmefra og gik nu i krig med Prins Kaspian, som er den næste bog i serien.
Det var i samme periode, at Michaels familie blev ofre for en stor tragedie. Michaels ældste storebror, Arne, som var 27 år, omkom i en ulykke. Arne ville hjælpe en kammerat med at lave bil. Men mens han lå under bilen, brød den donkraft sammen, som skulle holde bilen, og bilen faldt ned over ham.
– Det er en stor sorg at miste en, man holder af, forklarer Michael. – Som barn havde jeg ikke været så tæt knyttet til ham, men efter jeg blev teenager, kom vi noget tættere på hinanden. Mine forældre havde stoppet deres forretning, og i den periode var Arne den, vi kunne læne os op ad. Derfor slog det ekstra hårdt.
Her blev Narnia-bøgerne igen stedet, hvor Michael søgte tilflugt fra sine problemer.
– Jeg lukkede mig lidt mere inde i mig selv og fortsatte med at læse. Også for at finde et sted, hvor jeg havde fred og ikke havde alle de ting flyvende omkring mig.
Michael var godt i gang med at læse, da han fandt ud af, at der fandtes syv bøger i serien. Han gik op på biblioteket og bestilte dem alle syv, så han kunne høre dem kronologisk.
– I løbet af et stykke tid fik jeg levet mig så meget ind i historien, at jeg begyndte at tænke lidt mere over tingene, fortæller Michael.

Jesus i Narnia

Tiden efter brorens død var hård for Michael Hansen, men livet gik videre. Han blev færdig med folkeskolen og gik videre på IT-skolen i Odense, hvor han fik nye venner.
– En af de nye venner var kristen og boede i samme by som mig, fortæller Michael.
– Han kunne selvfølgelig ikke lade være med at fortælle mig om Jesus. Jeg lyttede til ham, for jeg var opflasket med, at det var en selvfølge, at man troede på Gud. Men mere var det heller ikke.
En dag, da Michael havde sat sig for at høre den næste bog i Narnia-serien, Morgenvandrerens Rejse, stødte han på noget, der fik ham til at undre sig.
– Der var noget i bogen, jeg havde hørt meget kort tid forinden. Min ven havde nævnt noget om de forskellig billeder, der er på Jesus. At han er et lam, og han er Løven af Juda, fortæller Michael.
Nysgerrigheden fik Michael til at høre bøgerne fra starten af for at undersøge sammenhængen nærmere.
– Så jeg fik fat i min bibel og gik i gang med at finde paralleller, forklarer Michael.

Tomheden fyldes

Der var sat en ny proces i gang, hvor Michael lyttede til bøgerne og læste i Bibelen samtidig med, at hans nye kristne venner kom med nye input om troen på Jesus.
– Jeg blev mere og mere nysgerrig, for i bøgerne var der en beskrivelse af noget, som gav en enorm følelse af fred, fortæller Michael, – og hvis den fred fandtes her i verden, så ville jeg i hvert fald søge den, så den kunne fylde det tomrum, jeg oplevede.
Midt i sin søgen efter freden blev Michael inviteret med til et kristent møde med Moses Hansen.
– Han er nok noget af det mest radikale, man kan blive slæbt med til, siger Michael. – Han siger tingene ligeud, men det var lige, hvad jeg havde behov for at høre. Jeg kunne pludselig se, at der var noget, der hang sammen, så jeg valgte at blive kristen.
Efter beslutningen om at tro på Jesus slap Michael ikke C. S. Lewis’ bøger. Tværtimod blev læsningen mere intens.
– Bøgerne blev mere levende. For nu fik jeg også mere viden om, hvad Bibelen stod for. Og så fandt jeg ud af, at C. S. Lewis blot ønskede at give en anden indgangsvinkel til Bibelen, som alle kunne forstå og leve sig ind i.

Narnia på nettet

Michael kunne ikke holde sin kærlighed til Narnia-serien for sig selv, og på internettet fandt han venner fra hele verden, der var lige så vilde med bøgerne som ham selv.
En af dem var Jeanette fra USA, som nu er Michaels kone. Da de var blevet gode venner, søgte de forgæves efter et sted, hvor de selv og andre kunne opholde sig og „snakke sammen“ i en uformel rollespil-agtig eventyrverden.
– Vi besluttede at lave et fristed på nettet, men uden at det hele skulle gå op i porno, vold og andre faldgruber, der er på nettet. Og her passede Narnia utrolig godt ind, fortæller Michael
Michael og Jeanette gik sammen med andre Lewis-freaks fra USA i gang med at opbygge netstedet „Narnia Muck“, og i 2001 var siden www.godscreations.net en realitet.
I løbet af få måneder var der et par hundrede brugere af siden, men antallet er nu vokset til ca. 2.000.
Michael og Jeanette har indtil i år stået for driften af Narnia-serveren, men det praktiske arbejde er nu givet videre til andre. Men de er stadig aktive brugere af siden, og nu glæder de sig over den stigende interesse for Narnia, der er kommet i forbindelse med den nye film.
– Vi har en forventning om, at der vil komme mange til, nu hvor filmen er kommet. For folk vil jo gerne vide mere, siger Michael.

Film-succes i vente

Michael er ikke i tvivl om, at den nye Narnia-film vil blive en succes. Han har fulgt nyhederne under hele optagelses-forløbet og er tryg ved instruktøren og det arbejde, der er gjort for at sikre, at handlingen i bøgerne bliver fulgt til punkt og prikke.
– Jeg har meget store forventninger til at se en film, som er tro mod bogen, og som ikke har fjernet de kristne værdier, siger Michael – selv om Disney er kendt for at lægge et slør hen over ting, der kan virke stødende på den brede befolkning.
Så ingen skal være i tvivl om, at Michael vil være at finde i biografen på premieredagen den 25. december. Og han opmuntrer alle kristne, også skeptikerne, til at følge trop og se filmen eller læse bøgerne.
– Hvis de støder på noget, der lyder bekendt, så kan de prøve at slå det op i Bibelen – og de vil finde det. Det er så tydeligt – især på originalsproget – at der ligger et kristent budskab i bøgerne, så det burde alle kunne se, siger Michael Hansen.