Desperate husmødre – eller jagten på den gode stemning

Julen er glæde, hygge, forventning og en fejring af den helt centrale kristne begivenhed at Jesus kom ind i verden. Ingen tvivl om det.På forældersiden er den også planlægning, koordinering, logistik og programmering på linie med en kongelig barnedåb. Kalendergaverne skal matches til forventningsniveauet, pebernødderne have den rette form og gaverne tilstræbe, at ansigterne holder sig i de rette miner aftenen igennem. Hjemmet skal funkle som en glaskugle og skjorterne være hvide som nyfalden sne. Pyh.
Der er basis for desperate husmødre.

Måske har du købt et julekoncept, du slet ikke bryder dig om. Måske stiller julen krav til dig som forælder, der gør dig stresset og træt. Måske har du følelsen af, at alle disse forventninger gør julen til en hård og uoverskuelig tid, der i virkeligheden sætter familiens fokus på de forkerte værdier.
Tænk, hvis vores jul i virkeligheden formidler til vores børn at lykke er gjort af det, der gemmer sig bag Fætter BR-papiret? Eller at jul er en dejlig tid – når først mor og far holder op med at skændes over andestegen i køkkenet?
Af familieterapeut Dorthe Bräuner Lind og psykolog Christina Ditlevsen