Kirken er blevet for professionel
Der er ikke længere plads til menighedens engagement, mener Dansk Industris topchef, Hans Skov ChristensenDansk Industris topchef, Hans Skov Christensen, deltog i efteråret på en inspirationsdag for medlemmer af menighedsrådene i Ribe Stift. Her vovede han at sammenligne kirken med en virksomhed.
– Selvfølgelig skal kirken ikke vurderes som en virksomhed, men lad os som et tankeeksperiment gøre det alligevel.
Om leverandøren kan vi spørge: Drives kirken sådan, at vi får nok for vores udgifter til dens drift? Producerer den en vare, som den kan sælge?
Om kunderne kan vi spørge: Kender danskerne de kristne grundbegreber så godt, at de er klædt på til at gå i kirke? Og når og hvis de så drister sig ind til en gudstjeneste, engageres de så, eller er de blot passive tilskuere?
Skov Christensens egne svar på spørgsmålene er klare og yderst forbeholdne: Kirken er blevet så professionel, at der ikke er plads til menighedens engagement, og ikke engang de betalte ansatte motiveres og ledes bedst muligt.
– Ledelse er ikke et venstre-håndsjob, men en profession. Og medarbejderne har krav på at møde kompetent ledelse, som ikke kan skabes ved beslutninger i offentlige råd. Menighedsrådene burde som bestyrelse ansætte professionelle ledere og koncentrere sig om det egentlige: At levere kirkens vare uden at lefle for folk, men masser af ressourcer bruges på tant og fjas.
Selv om Jesus sagde: Mit rige er ikke af denne verden, bruger folkekirken mange kræfter på at skikke sig lige med denne verden, mener Skov Christensen.
Han savner klar forkyndelse i kirken, som Grosbøll har gjort helt til grin:
– Kan man ikke regne med, at præsten selv tror på det, han prædiker og skal bekende, hvad kan man så stole på?
Kirken og dens præster har et stort ansvar for, at signalforvirringen er for stor, hvor kristendommen reduceres til etik og gode historier.
– Evangeliet er jo ikke et forhandlingsoplæg, hvor man kan stille ændringsforslag om de afsnit, man ikke kan gå ind for, sagde Hans Skov Christensen på mødet.
Et af problemerne er, at danskerne ikke ved nok om kristendommen.
– I dag får danskerne ikke længere en indføring i kristendom i hjem, kirke og skole.
Kristeligt Pressebureau