Ung præst vil aflive undskyldninger

Vigerslev Kirke lancerer søndag d. 22. januar en ny type gudstjenester, der skal fjerne den sidste rest af undskyldninger for ikke at gå i kirke. Bag konceptet står bl.a. kirkens nye unge præstVALBY – Vigerslev Kirke i Valby fik i sommer en ny ung præst. Det er den 29-årige Henri H. Brorson, som trods navnefællesskabet med den navnkundige salmedigter nu vil lave en ny type gudstjenester, der er mere tidssvarende.

29-årige Henri H. Brorson vil fjerne den sidste rest af undskyldninger for ikke at gå i kirke

Gudstjenesterne går under navnet foXus-gudstjenester. Navnet er valgt, fordi vi ønsker at sætte fokus på forskellige emner, der er oppe i tiden – for eksempel afhængighed, vrede og VM, forklarer sognepræst Henri H. Brorson, der er med i styregruppen omkring gudstjenesterne.
– Det normale „k“ i fokus er erstattet med det græske „X“ af to årsager: Dels ser det grafisk godt ud, og dels har det et religiøst indhold. På græsk staves Kristus nemlig med begyndelsesbogstavet X, og derfor er dette bogstav også i centrum af foXus. Vi ønsker nemlig at sætte fokus på aktuelle emner med Kristus i centrum.
– Hensigten er at lave konkrete og pågående gudstjenester, der er åbne for alle – såvel kirkevante som kirkefremmede. Vi vil gerne tage afsæt i vores hverdag og forsøge at komme med et bud på, hvad kirken og kirkens Herre har at sige ind i den. Og det bliver lige på og hårdt. Tingene pakkes ikke ind i from snak og tomme vendinger, men vi hiver en sag frem i lyset og taler åbent om den, siger den nystartede præst i Vigerslev Kirke.
Højmessen er god nok
– Den traditionelle højmesse søndag formiddag har sine fordele og sit publikum – det skal vi ikke lave om på. Men samtidig må vi forholde os til, at mange danskere oplever højmessen med dens indforståede sprog og virkemidler som uforståelig og kedelig. Derfor laver vi nu en ny type gudstjeneste uden indforstået sprog, med tidssvarende musik og kendte emner. Det hele i en lidt dogme-agtig stil uden for mange smarte effekter eller anden overfladisk glans, forklarer han.
Den første foXus-gudstjeneste finder sted den 22. januar om eftermiddagen, og den unge præst håber, at gudstjenesterne kan fjerne den sidste undskyldning for at blive væk fra kirken.
– Man kan nå at sove længe, indforståetheden er blevet sløjfet, og emnerne er hotte. Tilbage er kun dovnskab eller ligegyldighed som undskyldning, hvis man alligevel bliver væk, slutter han provokerende.
– ole