IPSICC

Forlægger flytter til Kina

Forlaget Scandinavias grundlægger og ejer, Jørgen Vium Olesen, flytter til Hong Kong for at tage sig af de nye udfordringerJørgen Vium Olesen har altid været en globetrotter. Som ung rejste han i Indien, livet igennem har han rejst verden tynd for at udgive kristne bøger. Første juni flytter han og Tone til Kina.Foto Jacek Twardowski m.fl.

Tone og Jørgen Vium Olesen

De skal bo i Hong Kong, som nu hører under Kina.
– Vi regner med at kunne overtage en lejlighed på 50. etage, med vinduer helt ned til gulvet, fortæller Jørgen med en hjertelig latter.
Lejligheden ligger i „The Belcher“, som består af seks meget høje skyskrabere i Asiens hæsblæsende centrum.

Generationsskifte

Beslutningen om at flytte er modnet gennem halvandet års tid i bestyrelsen for Forlaget Scandinavia. Et af medlemmerne er direktør Bjarne Hansen fra rustfri stål designfirmaet Menu, der har arbejdet meget i Kina. På grund af hans kendskab til mulighederne fik Jørgen idéen om selv at flytte til Hong Kong.
– Jeg har i nogen tid tænkt over, hvordan jeg kunne føre forlaget videre uden selv at skulle stå for det, fortæller Jørgen Vium, som er 62 år.
Selv om fire af parrets fem børn på den ene eller anden måde nu er engageret i familiefirmaet, så har ingen af dem for øjeblikket været parate til at påtage sig ledelsen af virksomheden, der med årene har skiftet fra privat til fond til igen privatejet selskab.
– Vi har nu udnævnt vores unge, tidligere salgschef Michael Berghof som ny direktør, og jeg vil så selv tage mig af idé-udvikling af nye produkter, fortæller Jørgen Vium, der er uddannet arkitekt og hele sit arbejdsliv har arbejdet med tryksager på mange sprog.

Internationalt forlag
får afdeling i Kina

Scandinavia sælger i dag kun en lille del af sine produkter i Danmark, og det er knapt nok, at den danske afdeling giver overskud.
Hovedvægten ligger på udlandet og de mange co-produktioner. Det er her, forlaget for alvor har haft succes.
– Vi får i forvejen trykt mange af vores bøger inde i Kina, fordi de er konkurrencedygtige.
Vi regner med at flytte en stor del af vores lager til Kina og udsende bøgerne derfra.
Vi har en god samarbejdspartner i Hong Kong, som er kristen, og som driver et trykkeri med tusind ansatte et par timers kørsel fra Beijing inde i Kina. Dem regner vi med at udvide samarbejdet med.
De danske bøger vil vi dog fortsat have på et lager i Danmark, fortæller Jørgen Vium Olesen.

Ud i supermarkeder

Scandinavia havde sidste år et overskud på ca. 1,5 mio. kr.
Det er ikke mindst den illustrerede Børnebibel, som sælger godt. Den er nu trykt i 3,5 mio. eksemplarer på 82 sprog!
Men i Danmark er det ikke mindst den nye udgave af Bibelen på Hverdagsdansk, der har solgt godt. Foreløbig er det kun Ny Testamente, der er revideret i den samlede udgave. Forlaget planlægger en udgave, hvor også Gamle Testamente er revideret.
I det nye år har forlaget så spændende bøger på listen som den amerikanske udenrigsminister Condoleeza Rices biografi og en biografi om Narnias forfatter, C. S. Lewis.
Forlaget har også i år udgivet en stor bog om Seksdages- krigen i Israel, som fik flotte anmeldelser i de verdslige medier. Alle disse bøger henvender sig til et bredere publikum, og forlaget satser på at komme ud i supermarkederne.

Han var med fra de glade 70’ere

Begejstringen for det kristne budskab drev Jørgen Vium til også at være gadeprædikant – som her på Nytorv i København

Jørgen Vium Olesen var i 1973 med til at starte avisen Udfordringen.
Han havde netop været på en rejse til Indien med Operation Mission. Det var dengang, unge danskere begyndte at rejse til Østen. Jørgen fik her en vision om at udgive og distribuere kristen litteratur.
Efter inspiration fra Norge, hvor nogle kristne havde oprettet et blad, der hed Utfordringen, begyndte Jørgen i februar 1973 at udgive en dansk Udfordringen. (Den norske stoppede igen efter et år.)
Han arbejdede i første omgang sammen med evangelisten Johannes Facius og journalisten Johnny Noer, men de oprettede kort efter deres eget blad, som hed Ny Vin. Det sigtede mere på undervisning, mens Udfordringen skulle appellere til folk på gaden.
Ud over de nævnte var der mange andre frivillige, som gjorde en stor indsats.
Udfordringen var i første omgang en lejlighedsvis gadeavis, som blev solgt på Strøget. Senere blev det en månedsavis, og i 1986 blev den ugeavis. På det tidspunkt havde forlagsvirksomhed forlængst overhalet avisdriften, og avisen blev senere udskilt fra forlaget som en selvstændig fond.

Plakaterne

Forlaget Scandinavia begyndte i 1976, da man trykte de første plakater. Det var store farvebilleder med bibelvers, som var en nyskabelse dengang, og som blev trykt på mange sprog. De hænger endnu rundt i de fjerneste kroge af verden.
I 1980 udgav man den første bog. Også den var præget af store billeder og flot layout. Scandinavia var virkelig nyskabende, og det skyldtes ikke mindst arkitekten, som arbejdede dag og nat sammen med sine engagerede medarbejdere.

Fortsat fuld af idéer

Jørgen og Tone rejser ikke til Hong Kong for at slappe af. Der har ikke været overskud til at lave pensionsordninger, så Jørgen fortsætter med at arbejde for forlaget.
Tone, der arbejder i en børnehaveklasse, vil måske gå ind i noget børnearbejde i Hong Kong, men ellers hjælpe til i den kinesiske afdeling, som bliver base for slaget i hele Fjernøsten.
– Vi tror, der er store muligheder i Kina. Vi har allerede kunnet sælge bøger med H. C. Andersen, og der er andre kristne forlag, som har samarbejdet med kinesiske institutioner om bøger m.m.
– Prisniveauet er lavt, men også i Kina er der en middelklasse, som har råd til at købe bøger til sig selv eller deres børn, fortæller Jørgen.
– Endnu er det lidt kompliceret at arbejde med Kina, ligesom det var i Østeuropa for 10 år siden, så det vil nok tage en hel del af min tid.
Men ellers er det produktudviklingen, jeg skal tage mig af, foruden kontakten til nogle af de gamle kunder i USA, Australien og Asien.

Ny direktør får albueplads

Den nye direktør Michael Berghof, som er uddannet teolog, får altså ikke den gamle chef til at puste sig i nakken. Kommunikationen vil foregå over computer med Skype og billedtelefon.
– Vi tror, det er godt at lade medarbejderne prøve at klare tingene selv, siger Jørgen Vium, der selv skal have fundet sig en kinesisk sekretær, når han og Tone kommer til Hong Kong.
– Tone har altid være loyal og som regel fulgt mine skøre idéer, fortæller Jørgen Vium, der også fik sin norskfødte hustru med på bibelskole på Hawaii i tre måneder for nogle år siden. Tone har ofte fulgt ham på rejser. Livet med Jørgen er ikke kedeligt.
– Vi vil få mere tid sammen derude, og vi glæder os begge til at opleve den nye spændende verden.
Det bliver i Kina, det sker de kommende år.