Dansk Munkekro i Norge

Maria og Peter fra Allerød rejste til Norge efter en usædvanlig omvendelse og har nu oprettet en „kristen kro“, som går forrygende. – Konen begyndte at interessere sig for kristendom. Det havde jeg ikke noget imod, for så løb hun jo nok ikke rundt og lavede andre ting, mens jeg var væk…Siger krofatter Peter Näsström.
Han arbejde på det tidspunkt i Tyskland som hotelchef, mens Maria var derhjemme på Nordsjælland.
– Vi havde et cateringfirma i Birkerød, og vi havde intet som helst med kristendom at gøre.
Vi var selvfølgelig medlem af Folkekirken, men jeg havde ingen fidus til alt sådan noget med kirke og præster og bibel, indrømmer Peter med en smittende latter.
– Men i 1996 var der nogen, der delte et hæfte ud om kristen tro: Fra Plus til Minus.
Maria blev interesseret og fik besøg af præsten i Allerød Frikirke, Ole Bækgaard.
De stod så nogen gange og talte stille og roligt sammen på trappen. Maria gik med i en cellegruppe, og synes, at det var gevaldig hyggeligt at være sammen med de mennesker.
Når jeg var hjemme, tog jeg også med for at se, hvad det var, for noget pjat.
Jeg var meget provokerende og diskuterede om alt muligt. Men på et tidspunkt var der én, der hed Hilda, som fik mig overbevist om, at enten måtte jeg nu selv læse Bibelen, ellers måtte jeg bare tie stille.
Jeg kunne ikke blive ved med at kritisere noget, jeg ikke anede noget om.

Modvilligt overbevist

– Jeg fik fat i den lette hverdagsdanske udgave af Bibelen, BOGEN, og jeg tændte straks på alle sikringer.
Modvilligt – men til sidst holdt jeg op med at kæmpe imod. Maria var allerede overbevist, og de mennesker i den cellegruppe blev ligesom en familie for os. Når vi er hjem-me, besøger vi dem altid.
Vi begyndte at tænke over det, vi lavede. Jeg var alt for aggressiv i mit arbejde, og der var alt for meget frygt. Så vi solgte det hele og rejste til Norge for at finde os selv.
Jeg arbejdede som kok på Danebu Kongsgaard fra februar 2000 til december sidste år.
På et tidspunkt sagde vi ja til at arbejde på et sømandshjem på Grønland, men børnene var faldet godt til.

En kristen kro

– I stedet fik vi øje på en nedlagt kro her i Aurdal. Et værtshus. En rigtig bæverdink.
Vi havde lyst til at købe den, og gøre den til en kristen kro; til „Herrens Kro“, men vi havde ikke en klink. Den ville koste en million og desuden en million at gøre i stand.

Maria og Peter Näsström har flere gange været i dern lokale presse på grund af deres utraditionelle stil.

Så vi tænkte, at hvis det var Herrens vilje, så måtte han også skaffe pengene.
Da jeg kom ned i banken viste det sig, at jeg havde lavet mad til bankmanden, så han var meget positiv og ville godt låne os alle pengene…!
Vi valgte alligevel en anden bank, men de ville også låne os pengene, fortæller Peter.

Succes i Norge

Sådan gik det til, at Munkekroen åbnede den 6. marts i år – og siden er det strømmet ind med gæster.
– I weekenden havde vi 77 spisende gæster ved 7-8 borde. Så der var tryk på.
Norsk TV har også været der.
Kroen tilbyder bl.a. danske specialiteter, som „Mors frikadeller“ og dansk smørrebrød.
Maria og Peters kro er ikke nogen afholdsrestaurant. Som den første kro i kommunen har den fået alle bevillinger.
Man kan få både Gammel dansk og Cognac. Og efter norske forhold er priserne rimelige. En Carlsberg 0,5 fadøl koster kun 39 kr., hvor den i Oslo koster ca. 50 kr.
– Vi vil ikke tjene på øl og spiritus. En øl koster jo i Norge i indkøb 20 kr., hvor den i Danmark ville koste en femmer. Den billigste vin, som tager lakken af tænderne, koster 65 kr. og en flaske Gml. Dansk koster 240 kr. i indkøb.
– Men vi har en aktiv alkoholpolitik, fastslår Peter.
– Hvis der er nogen, der bare vil drikke sig skæve og åndsvage, så får de besked på at gå, og det er der ikke nogen, der har modsat sig, siger Peter. Der er næsten to meter høj og vejer 320 pund. Når han går rundt i sin munkekutte med et stort guldkors på maven, indgyder det en vis respekt.

Personligt kristne

Maria og Peter skriver i deres brochure, at „vi er det man kalder for personlig kristen. Vi ønsker at betragte os selv som urkristne, som driver en kro af lidenskab, overbevisning og som et kald.
Vi har en enkel ideologi som kan sammenfattes i følgende nøgleord. Hyggelig værtsskab. – God mad. – Gode drikke. – Rimelige priser. – Plads til ung og gammel – tyk som tynd. Et åbent sind med næstekærlighed. Vi vil være stedet hvor godtfolk mødes til enhver anledning. Gud er vores chef og hyrde.“
– Vi vil tale med folk om det, vi tror på, når det er naturligt, men da vi har meget travlt, håber vi, at der bliver en menighed omkring kroen. Måske skriver vi nogle bibelord på menukortet og på væggene.
Præsten har tilbudt at holde café-gudstjeneste, og en frikirke vil sende et team. Aurdal – som ligger to timers kørsel nordvest for Oslo – er ikke specielt kristent, tværtimod. Da Peter gik til møde i Indremisjon sad der otte mennesker, og mødelederen sagde: Godt, at vi alle er kommet.
Foruden restauranten er der en ferielejlighed med fem værelser, som kan lejes enkeltvis. Så der kan være 10-12 voksne. En overnatning koster 190 kr. pr. person på dobbeltværelse

Se mere: Munkekroen.com


Artiklen fortsætter efter annoncen: