Forrygende folklore

At lytte til folkloristisk kirkemusik fra andre himmelstrøg, hvor det eksotiske er parret med vesteuropæisk musikalsk tradition, kan være en forfriskende musikalsk oplevelse.I disse globaliseringstider udfordres vi til at lægge identitetsforståelsen om, så vi ser os selv som verdensborgere, snarere end som vogtere af vores egen eksklusive nationale identitet. Her er det oplagt at begynde at lytte til, hvad nationer fjernt fra vores egen kan hitte på af såkaldt kristen musik.
Allerede for 25 år siden lyttede jeg med begejstring til Misa Mozarabe (misa = messe, dvs. de kendte messe-leds tekster) og Misa Flamenco, der stadig kan købes i nye indspilninger (f.eks. med Enrique Morente), – også på dvd. Den første tager udgangspunkt i den arabisk påvirkede sydspanske middelalderkultur. Den anden i den andalusiske flamencotradition med hede guitarrytmer, hæse stemmer og støvletramp.
Den store messe African Sanctus (1973) af David Fanshawe efterlader et uudsletteligt indtryk. Her anvendes diverse afrikanske stammers original-lyd, der spilles/synges samtidig med engelske Fanshawes tilkomponerede musik. Det er til overvejelse, om stykket som ”kristen” musik betragtet er for synkretistisk, f.eks. i anvendelsen af den muslimske Allah aluakbar-bøn (Silva Classics CD 1994).

Rytmisk kirkemusik der blev verdenshits

Nærværende Naxos cd indeholder den sydamerikanske komponist Ariels Ramirez’ Misa Criolla (creolsk messe) og Navidad Nuestra (vores jul), (begge 1964) foruden Missa Luba (1958) arr. af Guido Haazen efter congolesisk tradition. Ramirez’ to kompositioner er hver især blevet et verdenshit. Ramirez, der trods sin høje alder stadig er fuldt aktiv som musiker, har skrevet meget musik, men disse to værker er de eneste, der er rigtig kendte. De står som indbegrebet af denne spansksprogede og af argentinske danserytmer inspirerede genre, og er mig bekendt også de eneste af slagsen. Fremragende spansksproget musik, som der findes mange og meget forskellige indspilninger af.
Jeg har selv med stor fornøjelse opført begge værker inden for en ti års periode med vore kor i kirken og kan sige, at denne udgave ligger meget tæt på originalen med hensyn til instrumentering og udførelse. Der er instrumenter som bongos, guitarer, kastanietter og strygere foruden et kor fra Washington og to sydamerikanske solosangere. Og de gør det glimrende!
Det er glad musik fuld af det motions-orienterede fænomen, der også for øjeblikket i musik er så eftertragtet: energi. Måske var det en idé til de kristne dansegrupper rundt omkring at bruge disse som musikforlæg.
Missa Luba anvender både afrikanske melodier, rytmer og instrumenter. Et improvisatorisk præget stykke musik, der hørt for sig er spændende at lytte til, men som blegner noget i samvær med de to øvrige.

Ramirez: Misa Criolla + Navidad Nuestra • 57 min
59,75 kr • Tilbudspris i marts: 49,75 kr
Pris hos Kirkemusik.com (i marts): 45 kr