Korstog i alle verdenshjørner

Ny seriøs bog om korstogene giver et fint overblikI malstrømmen efter romanen Da Vinci mysteriet er der udgivet en række mere eller mindre seriøse bøger om tempelriddere, gralsmysterier og skjulte skatte.Nu har Politikens forlag svaret igen med at udgive deres helt egen bog koncentreret om de mange korstog.
Og hvis man i bogen forventer flere Jesus-efterkommere, tempelridderskatte eller storslåede konspirationsteorier, der rækker fra middelalderen og op til vore dage, bliver man nok slemt skuffet. For bogen er præcis så seriøs og veldokumenteret som man kan forvente det fra Politikens forlag.

Korstog i øst, vest, syd og nord

Korstogene i Europa var, modsat den almindelige forestilling idag, ikke begrænset til Mellemøsten. Fra Finland og Grønland i nord over Amerika i vest til Ungarn, Estland og Letland i øst kæmpede konger og kejsere for at udbrede ordet om Jesus Kristus med en bibel i den ene hånd og et sværd i den anden.
Og for de, der som denne anmelder måske sov lidt for tungt i enkelte historietimer i skolen, er det spændende at læse om, at den danske konge Valdemar den Store var en af de mest aktive korsfarere blandt de europæiske konger til alle tider.

Kong Valdemars kampe

På 15 år organiserede han således mellem 18 og 22 (!) korstog, og det endda uden at sætte sine ben i Det Hellige Land. Kong Valdemars togter gik til Rügen i det nuværende Polen, hvorfra folkestammen Venderne i århundreder havde angrebet Danmark.
„I den tidlige sommer 1168 sejlede Valdemars flåde mod den stærke fæstning Arkona på nordspidsen af øen. Den lå på et højt plateau, og var beskyttet på tre sider af klinter, der var højere end et armbrøstskud kunne nå. I Arkona lå Nordeuropas største hedenske helligdom, templet for Svantevit…“
Sådan indledes et af de mest spændende afsnit af bogen, der fortæller om danskernes sejr og den efterfølgende tvangskristning af venderne.
Nok var danskerne aktive allerede under det første store korstog, hvor Jerusalem og resten af Det Hellige Land blev erobret fra muslimerne, men vores største bedrifter i korstogstiden udførte vi på de hjemlige breddegrader.
Bogens største styrke er, at den giver et godt overblik over de mange sammenfiltrede intriger mellem kirke og konger, der prægede hele korstogstiden over hele Europa. Og så er den er rigt illustreret med kort, fotos og fantastiske håndskrifter fra perioden.

Politikens bog om korstogene af Kurt Villads Jensen.
Politikens forlag, 2005