Blev tændt for nødhjælp på Mikronesien

En biologi-studietur til øen Guam i Mikronesien blev for familien Norgaard Mortensen til et engagement i et omfattende nødhjælpsarbejde på den lille øgruppe i StillehavetHanne og Jonas Norgaard Mortensen rejste i foråret 2005 til Mikronesien i Stillehavet. Turen var oprindeligt et led i Hannes biologispeciale. Men et møde med folkene fra nødhjælpsorganisationen PMA kom til at sætte dybe spor.

– Jeg oplevede det som et drømmeparadis, som vi ser det på de bedste bounty-reklamer, fortæller Jonas Norgaard Mortensen om mødet med den eksotiske øgruppe Mikronesien.

Hanne og Jonas Norgaard Mortensen bor i Aarhus. Hanne studerer biologi, og Jonas er specialestuderende på statskundskab ved Århus Universitet.
Da Hanne sidste år fik muligheden for at komme til øen Guam i Mikronesien på studieophold, tog Jonas orlov, så han og datteren Oline kunne være med. For Hanne var målet med rejsen fagligt. For Jonas var det et tiltrængt pusterum fra det politiske arbejde i Kristendemokraterne. Men også med det formål at få en fælles oplevelse af at se ’noget andet’ og opleve en anden kultur.
– Jeg oplevede det som et drømmeparadis, som vi ser det på de bedste bounty-reklamer, fortæller Jonas Norgaard Mortensen. – Men et paradis, hvor der har været kæmpet mange krige med store menneskelige og kulturelle omkostninger.
Mikronesien er en gruppe eksotiske øer, der ligger i det vestlige Stillehav, men har helt tilbage fra kolonitiden været genstand for politiske og militære kampe. Det var blandt andet fra Mikronesien, hvor USA har en stor militærbase, at man bombede Hiroshima og Nagasaki.

Intim ø-kultur

Inden afrejsen havde Hanne og Jonas Norgaard Mortensen fået kontakt med nogle lokale, som kunne skaffe dem et sted at bo, samt en lokal evangelisk kirke.
– Vi blev hentet af nogle søde lokale kristne, som tog os med i kirke. Og da det er et ø-fællesskab, hvor alle kender alle, var vi lynhurtigt alles venner. Det var en fantastik oplevelse og en stor kontrast til den danske distancerede mentalitet, fortæller Jonas Norgaard Mortensen begejstret.

Møder en pionér

– Han er noget af det mest rendyrkede samaritaner, jeg har mødt, siger Jonas Norgaard Mortensen om Edmund Kalau, der her står sammen med sin kone Elizabeth.

I kirken bliver de en dag introduceret for tyskeren Edmund Kalau, der leder missionsorganisatoinen PMA, Pacific Missionary Aviation. Et møde, som gjorde et stort indtryk.
– Han inviterede os hjem på mad og missionshistorie. Hvilken oplevelse! Vi hørte om 50 års udvikling på disse Stillehavsøer og så 50 år gamle film, hvor isolerede øboere modtog deres første tandlægehjælp, briller og sundhedsoplysning , fortæller Jonas Norgaard Mortensen.
PMA og Edmund Kalau arbejder i dag i den del af Stillehavet, der hedder Mikronesien. Her har de et hospitalsskib, fem flyvemaskiner og 50-60 medarbejdere.
Jonas Norgaard Mortensen blev ikke kun grebet af at høre om PMA’s praktiske arbejde, men ligeså meget af mødet med personen Edmund Kalau. – Han er noget af det mest rendyrkede samaritaner, jeg har mødt. Han er så selvopofrende, ærlig og trofast i sit arbejde. Det gjorde et stort indtryk.

Afbryder rejsen

Familien besluttede at arrangere sig, så de kunne blive lidt længere på øen Guam for at deltage i nødhjælpsarbejdet.
– Planen var så, at vi skulle hjælpe organisationen et par måneder, både med flymissionen og med deres hos-pitalsskib, da jeg har lidt sejlerfaring, jeg kunne bruge, forklarer Jonas Norgaard Mortensen.
Alt var gjort klart, men da Hanne og Jonas skulle på den første tur, kom der omstændigheder, af den lykkelige slags, i vejen.
– Da vi var tæt på at skulle af sted, blev Hanne gravid og havde mange gener af det, og så vi besluttede at sætte det på pause, men med håb og planer om at tage derud senere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nazi-soldat til Danmark

Hjemme i Danmark kunne Hanne og Jonas Norgaard Mortensen ikke slippe indtrykket fra mødet med Edmund Kalau, og de overvejede, hvordan de som familie kunne bidrage til arbejdet.
– Så da vi hørte, at Edmund Kalau skulle til Europa i juni måned, tilbød vi at tilrettelægge et program i Danmark, hvor han kunne møde kolleger fra organisationer i Danmark, få kontakt til kirker og komme ud og holde foredrag, fortæller Jonas Norgaard Mortensen.
– Det vil han enormt gerne. Ikke mindst, fordi Edmund Kalau som ganske ung teenager var nazi-soldat i Danmark. Nu vil han utroligt gerne tilbage til Danmark med et langt liv i bagagen, men også med et andet formål end sidst, han var har.

Nyt kontor i Danmark

Organisationen Pacific Missionary Aviation har ifølge Jonas Norgaard Mortensen ikke tidligere haft danskere involveret i arbejdet. Men det vil han gerne ændre på.
– Vi har oprettet en repræsentation, og måske på sigt kan det blive en dansk afdeling. Det afhænger af, om der er enkeltpersoner og kirker i Danmark, som ønsker at være partnere og støtte PMA’s arbejde, siger Jonas Norgaard Mortensen.
Han håber, at der ud i fremtiden vil være frivillige, piloter, erfarne sejlere eller sygeplejersker, der vil rejse ud og deltage i arbejdet i Mikronesien.
– Og så vil de samtidig få en oplevelse for livet, slutter Jonas Norgaard Mortensen.