Kristne hjælper ofre for atomkatastrofe

Den 26. april var det 20 år, siden reaktor 3 ved Tjernobylværket i Ukraine lækkede en sky af radioaktivitet over befolkningenDen 26. april er det 20 år, siden en af vor tids største atomkatastrofer forurenede store dele af Ukraine.

Bo Wallenberg ved byskiltet for Tjernobyl, som han ofte er rejst grædende hjem fra på sine mere end 140 besøg i regionen.

Tusindvis af kræftramte børn er en af Tjernobylkatastrofens virkninger, men nu som dengang prøver myndighederne at bagatellisere problemerne, fortæller Bo Wallenberg fra Skandinavisk Børnemission, netop hjemkommet fra en rejse ”i Tjernobyls fodspor”.
Hjælpeorganisationen med kontor i Danmark støtter adskillige kræftsygehuse og har rehabiliteret 8000 kræftramte børn i sikre områder i både Ukraine og Sverige.
– Det var en forfærdelig oplevelse at stå et par hundrede meter fra sarkofagen omkring den ødelagte reaktor og se, hvor medtaget den var, fortæller Bo Wallenberg.
– Det er 20 år, siden de sovjetiske myndigheder satte 500.000 menneskers helbred over styr, da den blev bygget. Nu er betonen ved at forvitre, og det er ikke til at forestille sig, at det nu skal gå ud over endnu mange tusind mennesker at få den repareret.
Radioaktiviteten har ændret befolkningens kromosomer, og nu 20 år efter fødes over 80 pct. af alle børn for tidligt. Heraf er otte pct. misdannede, og der er ikke tal på børn med kræft og andre strålevirkninger, der i lighed med AIDS nedbryder immunforsvaret.

Børn kæmper for livet

Ukraines Volnyregion er værst ramt. Bo Wallenberg fra Skandinavisk Børnemission er ofte rejst grædende hjem fra sygehusene på sine mere end 140 besøg i regionen. Sidst besøgte han en intensivafdeling i byen Lutsk, og han er rystet. I hovedstaden Kiev sagde sundhedsmyndighederne, at han næppe ville finde 10 kræftramte børn i Volnyregionen. På blot ét sygehus lå 400 børn og kæmpede for livet.
Skandinavisk Børnemission har støttet sundhedsarbejdet blandt børn i Ukraine siden 1992. Organisationen driver også et omfattende arbejde blandt gadebørn på Filippinerne. Over 100 medarbejdere har hjulpet over 300.000 børn.
-løb/Henri