Terrorofre talte i København

Rystende beretninger om svigt og terror på Dansk-Jødisk Venskabs forårsstævneI weekenden 6.-7. maj holdt Dansk-Jødisk Venskabsforening forårsstævne i København.

Formanden Eva Ravn Møenbak indledte forårsstævnet med ord fra Esajas Bog 40: ”Trøst, ja trøst mit folk”

Emnet var ”Israels problemer og Israels håb”, og til belysning af dette havde man inviteret 3 jøder, som på hver sin måde har oplevet landets menneskelige problemer – og har besluttet at gøre noget ved dem.
Foreningens nye formand Eva Ravn Møenbak mindede om dens motto: ”Trøst, ja trøst mit folk!” fra Esajas 40.
Derfor satte man på dette stævne fokus på ofrene for de store problemer i dagens Israel: De mange ofre for terroren og de mange ofre for misrøgt og seksuelt misbrug.

Orr Shalom – fredens lys

Efter nogle lovsange på dansk og hebraisk talte Chaim Feingold fra organisationen Orr Shalom, som søger at finde gode hjem og plejeforældre for børn, der har været udsat for omsorgssvigt eller misbrug. Der er nu 300 medarbejdere, som tager sig af 1100 børn.

700.000 børn under fattigdomsgrænsen

Der bor 7 millioner jøder i Israel i dag. 1,3 millioner lever under fattigdomsgrænsen – de sulter ikke, og de har også boliger, men 700.000 af dem er børn, dog ikke gadebørn. Men 350.000 af disse børn er i risikozonen og skal have hjælp udefra for at blive sunde og raske.
Orr Shalom behandler dem og giver dem omsorg. Der er nye immigrantbørn, men der er også 2., 3. og 4. genera­tions børn.
De er fattige, elendige og forsømte, men man prøver at bryde den onde cirkel.

One Family hjælper mange familier

Uri Baruch fra One Family viste en video om terrorofre. Uris datter Sharit blev selv offer for en terrorbombe som 26-årig, og han fortalte gribende sin historie om tabet af datteren og kampen for at leve videre og give andre håb gennem hjælpearbejde og dialog.
Tidligere havde Uri undervist i at lave smykker, men var efter ulykken ikke i stand til det. Han tog et sabbatsår og begyndte at arbejde som volontør for One Family. Det var for ham en terapi og det hjalp ham. Når man hjælper andre med samme problemer, bliver man selv helbredt, fortalte Uri Baruch.
I alt er 1058 dræbt og mindst 7000 sårede siden den nye intifada. Mere end 1000 børn under 18 år har mistet en af forældrene og 162 børn har mistet begge forældre.
Mere end 2800 familier er blevet hjulpet af One Family.