Bed og vind

Brasiliens landshold er klar favorit ved VM 2006Med en 4-1 finalesejr over Argentina og en forrygende præstation ved Confederations Cup sidste sommer er Brasilien kåret som topfavorit ved VM 2006.

Det brasilianske hold spiller fodbold i verdensklasse og holder fast ved deres kristne tro: Målscorere viser deres Jesus-trøjer frem, efter hver sejr falder mandskabet på knæ og takker Gud. Hvorfor? Det ligger til brasilianernes spiritualitet.

Dér så man et brasiliansk hold spille fodbold på en måde, som vist aldrig er set før. Ganske vist har Brasilien tit spillet vidunderlig fodbold, men aldrig så gennemført som dette, fra start til slut, fra venstre til højre. ”Brasilien brillerer som aldrig før” lød en avisoverskrift efter sejren. De femdobbelte verdensmestre fejrede, at et vidunderligt mandskab var født. Selv den ellers så nøgterne landstræner Carlos Alberto Parreira lod sig rive med af sine fodboldtalenters boldfærdigheder og begejstring.
– Vi har sammensat et usædvanligt hold med en utrolig kampgejst, sagde træneren, der allerede i 1994 var med til at sætte Brasilien på VM-tronen.

Hvad gør brasilianerne så succesrige?

Ansvarlige for brasilianernes nye fodboldeventyr er tre supertalenter, som præger Selecãos spil i dag: Ronaldinho, Kaká og Adriano. Den fantastiske angrebstrio kommer fra vidt forskellige miljøer: Kaká stammer fra et velhavende kvarter i São Paulo, Ronaldinho fra et fattigt boligkvarter i Porto Alegre og Adriano fra en af de farligste favelaer i Rio. Det, der binder de tre sammen, er det spillemæssige, men også det åndelige, som altid har været en del af brasiliansk fodbold. Frem for alt er Kaká, som kollegerne har døbt ”Sandy”, en from evangelist, som på begge støvler bærer påskriften ”Jeg tilhører Jesus”. Troen kommer i første række for ham, siger han:
– Troen giver mig den nødvendige kraft. Den er en del af mig. Nøgle-episoden var for ham en slem ulykke i oktober 2000: Kaká slog baghovedet hårdt mod kanten af en swimmingpool, brækkede en hvirvel og risikerede at blive lammet. Han var lang tid om at komme sig.
– Jeg tror, at det var Guds fingerpeg til mig om at leve mere fornuftigt fremover.

Kaká – et sjældent talent

Den brasilianske landstræner kan vanskeligt skjule sin begejstring, når han taler om Kaká, hvis rigtige navn er Ricardo Izecson Santos Leite:
– En spiller som ham oplever man kun én gang hver 50. år! For Brasiliens fodbold-idol Pelé er Kaká ”et sandt geni”, for sin træner i AC Milan, Carlo Ancelotti, er han ”den nye Platini”. Han bevæger sig på samme måde som franskmanden, læser spillet lige så godt som denne og scorer samtidig også mål. Hos Kaká ser alt legende let ud, også de komplicerede ting. Den generte brasilianer hørte som 20-årig med til kernen af spillere i verdensmestertruppen 2002, men fik kun 18 minutters spilletid. Nu hører midtbanestrategen til landsholdets faste kreds.

Tolvte mand på holdet?

Brasiliens sejr ved ”Mini-VM” i Tyskland huskes af fans ikke blot på grund af den eftertrykkelige sejr over Argentina, men også på grund af scenerne efter kampen: Efter kåde sambadanse dannede spillerne, hvoraf mange bar t-shirts med påskrifter som ”Jesus elsker jer” eller ”100% Jesus”, en rundkreds, faldt på knæ, lagde hænderne på skuldrene af hinanden og blev siddende flere minutter i tilsyneladende tavshed. De havde sammen bedt ”Fadervor”, som de efterfølgende forklarede.
– Troen hjælper os ganske enkelt. Vi har fra starten af sagt, at vi må bede, hvis vi vil opnå noget, sagde træner Parreira. ”Syng halleluja!” lød det under sejrsrunden, som ingen ende ville tage. Det var næs-ten, som om Brasilien havde en 12. mand på holdet.

Vokset op med troen

Hvor kommer det fra? Brasiliens vartegn er den kæmpestore Jesus-statue på Corcovado i Rio Janeiro. Er det et fingerpeg om, at brasilianerne står Jesus lidt nærmere end andre nationer? En kendsgerning er det i hvert fald, at der på det brasilianske landshold findes forholdsvis mange personligt kristne. Flere af Selecãos spillere er medlemmer af ”Athletes of Christ”, en kristen forening med over 6000 sportsfolk. Målt i forhold til Brasiliens indbyggertal på 185 millioner er der med 125 millioner usædvanligt mange katolikker – og mere end tre fjerdedele af dem praktiserer deres tro. Ifølge den officielle statistik i Brasilien er pinsekirkerne i dag den hurtigst voksende trosretning i landet. Deres andel er således vokset fra 3 procent (1980) til 11 procent – eller 18 millioner tilhængere i år 2000.

T-shirt-påskrift uden følger


Artiklen fortsætter efter annoncen:De brasilianske spillere falder på knæ på banen og takker Herren

Det internationale fodboldforbund FIFA fik i maj 2003 gennemført, at fodboldspillerne ikke mere må bære undertrøjer med påskrifter. Fodboldforbundet ønsker at optræde konsekvent, hvad angår politisk og religiøs neutralitet. Den, der lufter sin trøje og nedenunder har en hilsen til Gud, til sin kæreste, sin nyfødte eller en hvilken som helst anden, må regne med en irettesættelse – når spillet foregår. Under de 90 minutters kamp er det lige akkurat tilladt at slå kors for sig, kysse ringfingeren eller sige tak med et blik mod de højere magter.

FIFA udviser størst mulig respekt

Brasiliens landshold oplevede dog ingen besværligheder ved Confederations Cup på grund af bedetimen på fodboldbanen. Brasilianerne vidste, at de denne gang havde et nådigt internationalt fodboldforbund bag sig. Der kom ingen sanktioner fra FIFAs side på grund af den offentlige lovprisning af herren og påskrifterne på t-shirtene. Før og efter kampen udviser FIFA størst mulig respekt over for dem, som vil give udtryk for deres religiøse overbevisning.
Fra 4telstunde
Ausgabe WM 2006


Artiklen fortsætter efter annoncen: