Spændende roman om himmelsk lysfænomen

Doktor i jura tager i en roman om et mystisk lys på himlen et vigtigt emne op på en underholdende måde, og så man bliver klogere af det.Et mystisk lysende objekt viser sig på himlen. Det er ikke en stjerne, det er heller ikke en komet eller en nova eller en UFO – men hvad er det så? Et forskerteam sendes af sted til Israel for at undersøge objektet. De er hyret af en velstående fond, som ledes af en kristen milliardær. Men de fleste af teamets deltagere er langt fra troende, og de modsætter sig enhver overnaturlig ikke-videnskabelig forklaring på det mærkelige lysfænomen.
Desværre viser det sig umuligt med den videnskab, vi kender, at måle eller på anden måde forklare lyset. Tilmed sker der med mellemrum uforklarlige helbredelser af mennesker, der bliver ramt af lyset. Men der opstår også uro, og terrorister slår sig løs som aldrig før.
Selv psykologiprofessor Skidmore Kirkland fra Harvard, som leder gruppen, kan ikke give en rimelig forklaring. Heller ikke astronomen Dudley Dunster fra Harvard kan forklare det astronomiske fænomen, men han modsætter sig på det kraftigste, når den kristne professor fra Wheaton, Michael James, forsøger at drage paralleller til Betlehemsstjernen eller til eksempler på lysfænomener i forbindelse med ”Herrens herlighed”. Heller ikke den liberale religionsforsker Daniels Thomsen fra Amherst kan rigtigt få et ben til jorden i denne gruppe, hvor også hans hustru, fysikeren Joanna Hill fra Yale, afviser ham. Hun får imidlertid en overnaturlig oplevelse med lyset, som vender op og ned på hendes begreber.
Med i historien er også en israelsk arkæolog og ekspert i oldtidssprog og -våben, Yael Sharon. Hun er efterretningstjenesten Mossads agent i gruppen – men det viser sig, at hun også har et lidenskabeligt forhold til den kristne professor, som heller ikke er helt, hvad han går og ser ud til.
Så mangler vi kun Geoffrey Gonzales, som er atomfysiker – eller er han? Han går i hvert fald ind for astrologi, og der er noget lusket ved ham.
Det ville være synd at afsløre mere fra denne roman-thriller, hvor hvert kapitel slutter med en overraskelse, så man drives videre til det næste. Og mere og mere dramatisk bliver det.
Romanen er skrevet af William Proctor, som selv er doktor i jura fra Harvard. Han beskriver forskermiljøet med udsøgt finesse og spidder jargonen og de typiske personligheder. Romanen er skrevet fra et fugle-perspektiv, hvor vi med forfatteren kan se ind i alle personer og læse deres tanker. Vi er ikke bundet til en hovedperson og hans oplevelse. Vi skifter fra den ene til den anden.
Det er litterært måske ikke så heldigt, men det er god underholdning – og mere end det. For vi drages ind i en videnskabelig diskussion om lyset, som egentlig lige så godt kunne have handlet om Kristus eller Helligånden. Og det afsløres, at i den åndelige verden står den materialistiske videnskab på helt bar bund. Man kan forsøge at nærme sig lyset ud fra kendte teorier og empirisk viden, men kun en personlig erfaring kan åbenbart bringe forståelsen videre.
Diskussionerne mellem teamets medlemmer er spændende og vil fænge hos intellektuelle kristne, fordi den netop foregår i spændingsfeltet mellem tro og videnskab. Det er romanens styrke, og her er den god. Men personskildringerne er desværre for stereotype. Heltene bliver hurtigt den kristne professor og den israelske agent, mens de andre tager sig mere eller mindre tåbelige ud. I hvert fald i starten. Efterhånden kommer vi til at kende dem bedre og opdager sympatiske træk.
Beskrivelsen af Yael og Michaels forhold er lidt for prosaisk, og man mærker, at forfatteren er mere jurist end romantiker.
Men det er den slags romaner, man bare sluger på en weekend eller i ferien, fordi spændingen driver læseren frem. Og den tager et meget vigtigt emne op på en underholdende måde, så man bliver klogere af det.
Titlen antyder i øvrigt, at lyset kunne være en forløber for Kristi genkomst, og giver nogle nye perspektiver på, hvordan det kan komme til at ske. Men samtidig omtales World Trade Center, som om det stadig stod der, så romanen er åbenbart skrevet, før verden gik af lave.

William Proctor:
Den sidste stjerne
255 sider • 149,95 kr.
Lohse