300 år siden missionærer gik i land på Trankebar

De evangeliske kirker i Indien fejrer 300-året for dansk mission i Indien den 9. juli 2006.

Det gamle danske fort på Trankebarkysten

Kirkerne har fra Danmark inviteret generalsekretær for Danmission, Mogens Kjær, biskop Karsten Nissen og Paul Verner Skærved fra Folkekirkens mellemkirkelige Råd til at deltage i en uges festligheder.
– Det er en stor dag, der fejres af kirken i Trankebar. De fejrer, at kristendommen kom til Indien. Det er derfor naturligt, at vi i det mellemkirkelige arbejde stadig holder forbindelsen til området og med kirken. Ikke kun en symbolsk, men også en personlig kontakt. Det gør verden større for begge parter, fortæller en rejseklar Paul Verner Skærved.
Den 29. november 1705 sejlede Bartholomæus Ziegenbalg og Heinrich Plütschau fra København. De var udsendt som kongens missionærer til kolonien Trankebar i Sydindien. Efter otte måneder på havet ankom de til Trankebar den 9. juli 1706. Jubilæet blev derfor fejret den 29. november sidste år i Danmark og fejres nu i Indien på 300 årsdagen for missionærernes ankomst.
Officielt er 2,3% af befolkningen i dag kristne. Trankebar-jubilæet bliver også en fejring af Arcot-kirken, som er frugten af den gamle danske mission i Indien.

Mogens Kjær

I Trankebar vil Det Nye Jerusalems kirke blive genåbnet efter restaurering. Den blev bygget af Ziegenbalg.
– Jeg glæder mig meget til selve festdagen i Trankebar. Det er ikke bare jubilæet for den danske mission, men jubilæet for begyndelsen på hele den europæiske protestantiske mission. Det er en stor dag, siger Mogens Kjær (billedet).
– Annika