De hjælper slumbørn i Filippinerne

Birgitta og Thord Dahl er rejst til Filippinerne for at koordinere nødhjælpsarbejde blandt børn i Manilas slum og omkring byens losseplads.At forebygge er bedre end at helbrede. Det ved Birgitta og Thord Dahl, netop udsendt af Skandinavisk Børnemission til deres anden periode på Filippinerne.Derfor har de igangsat en række tiltag, der skal afhjælpe nøden for de mange børn, der enten tigger på gaderne eller indsamler skrald på lossepladsen i hovedstaden Manila.
Det handler først og fremmest om oplysning – både om ernæring, aids og almenviden, så de kan begå sig i et samfund, hvor højprofileret vestlig livsførelse kolliderer med de fattiges primitive livsbetingelser. En familie med 6-8 børn lever typisk for ca. 20 kr. om dagen.

Sammenstød mellem kulturer

– Der er akut behov for helt basal undervisning om ernæring. Fx er de fattige filippinere lette ofre for multinationale reklamers løfter, at ”har du en hård dag, så drik Coca Cola”. Derfor kan de finde på at købe læskedrikke og chips til deres børn i stedet for frugt og brød, fortæller Thord Dahl.
Børnemissionen, Birgitta og Thord leder, går ud med sine 60 medarbejdere i slummen og opsøger de udsatte børn og deres familier. Babyer og børn bliver vejet, undersøgt og får det nødvendige kosttilskud. De mest udsatte børn bliver reddet fra døden med et tre måneders ophold på organisationens underernæringsklinik.
Underernæring er som regel en følgevirkning af, at hele familiemønsteret er brudt sammen.
– Derfor er mottoet: ”Not only handouts, but handups” – ikke blot uddeling, men hjælp til selvhjælp, fastslår Thord Dahl.
Skandinavisk Børnemission er et rigtigt Øresundsprojekt. Birgitta og Thord Dahl er skåninger og organisationen har både kontor i Malmø og København. Birgitta er tandlæge, og Thord er præst og projektleder. Skandinavisk Børnemission blev startet i 1983 af den svenske entertainer Sigvard Wallenberg. Da han blev kristen, fik han et nyt verdensbillede og valgte snart at kanalisere sine penge til nødstedte i verden. I dag hjælper Skandinavisk Børnemission ca. 500.000 personer, hovedsageligt i Ukraine og Filippinerne.

Børn i fængsel

Glæden over hjælpen fra Danmark er stor blandt børn og medarbejdere på Smokey Valley i Manila.

På Filippinerne har Skandinavisk Børnemission de sidste 20 år især sat spor i hovedstaden Manila. Birgitta og Thord Dahl har ledet arbejdet de sidste tre år. Før var de 11 år i Bangladesh som nødhjælpskoordinatorer.
Birgitta Dahl er især optaget af den politiske situation på Filippinerne, hvor parlamentet i øjeblikket behandler en ny lov om afskaffelse af dødsstraf. Hun ser den som første skridt i retslige forbedringer, der på sigt også vil gavne børnene. I øjeblikket bliver børn helt ned til 12 års alderen stuvet sammen med voksne i de overfyldte fængsler.
Men ellers er det Manilas omsiggribende fattigdom, der ”klæber sig” til det skånske ægtepar. Omkring lossepladsen Smokey Valley bor mellem 30.000 og 50.000 mennesker, som lever af byens skrald. Hver gang de store lastbiler kører op og hælder deres affald ned over bjerget, stormer de fattige frem for at samle plastik, metal og andet materiale, som kan sælges videre til genbrug.
Det er lige her, Birgitta og Thord Dahl tager ud med deres mobile klinik sammen med et hold frivillige læger og sygeplejersker. Det er her, de driver en klinik, en fødestation og en tandlægeklinik. Og det er her – med forebyggelse for øje – man driver en forskole med 180 slumbørn, der skal have hjælp til at komme på højde med undervisningen i grundskolen.