Debat om aktiv dødshjælp:
Dødshjælp er ikke den eneste udgang af smerte
Det mener den nye formand for Hospice Forum Danmark, Tove Videbæk.I en ny meningsmåling, som DR har fået foretaget af Epinion, går 86 procent af danskerne ind for, at det bør være tilladt for læger at yde aktiv dødshjælp, hvis en alvorligt syg patient selv beder om det.
Kun 10 procent svarer, at aktiv dødshjælp strider imod deres religiøse overbevisning. Sytten procent svarer, at aktiv dødshjælp er moralsk forkert. Mens fyrre procent mener, at der altid findes andre udveje end aktiv dødshjælp – f.eks. lindrende smertebehandling.
Formanden for Hospice Forum Danmark, Tove Videbæk slår fast, at døden ikke er den eneste udgang af smerte og sorg.
– Jeg siger nej tak til aktiv dødshjælp – men ja tak til aktiv livshjælp. Døden er ikke den eneste udgang af smerte og sorg, siger Tove Videbæk og fortsætter,
– Der er et alternativ, nemlig den lindrende (palliative) indsats, som tager udgangspunkt i en helhedsorienteret omsorg. Det er en pleje og behandling, som er rettet mod uhelbredeligt syge og døende og deres pårørende. Den lindrende indsats er blevet udviklet og udbredt både på hospicer, specialafdelinger og smerteklinikker i Danmark.
Ifølge Tove Videbæk er det efterhånden også ved at være muligt at modtage specialiseret palliativ pleje i ens eget hjem.
– Mange steder arbejdes der i amterne med etablering og udvikling af palliative teams. Så det er her, der skal fokuseres og bruges ressourcer.
– Når smerterne lindres og sorgen får plads, kan den døende og meget syge patient ofte få overskud til at være sammen med de pårørende, så den sidste tid kan få et meningsfyldt og mindeværdigt indhold. Det er det, man er specialister i på både de gamle og de nye hospicer, og det er det, man arbejder med via de mange palliative teams.