Tema: Kristne Kunstnere
Et møde med Jesus

Kunstneren Marianne Rygh besluttede,
at hun ikke mere ville male kristne motiver.
Men Gud havde andre planer…Hvem af os har mon ikke ønsket at have haft et direkte møde med Jesus.

Marianne Rygh bruger mange kræfter på at fange den glød, intensitet og fred, der var omkring Jesus, i sine billeder

Oh, at have haft lov til at sidde ved hans fødder, at røre ved hans kappe, for slet ikke at tale om at have været en af de få udvalgte, der var med på forklarelsens bjerg. Men heldigvis oplever vi også i dag at kunne mødes med Jesus i mere eller mindre direkte form.
Kunstmaler Marianne Rygh er en af dem, der i en drøm kom ham meget nær.
Marianne Rygh er født i Norge, hvor hun blev uddannet grafiker og tegner. Hun arbejdede i mange år på NRK (Norges radio og TV) som grafiker og tegner med layout til bl.a. programbladet.
Sideløbende illustrerede hun mange bøger, både børnebøger og romaner indenfor den kristne genre.

Stramt budget og
tilsidesat kreativitet

Der var ofte tale om små oplag, et meget stramt budget fra forlagene og ret snævre rammer fra forfatternes og forlagenes side. En overgang følte hun, at hendes egne kunstneriske evner og kreativitet måtte tilsidesættes. Hun oplevede selv, at illustrationerne blev banale og forslidte.
For ni år siden flyttede hun til Danmark med sin familie, og i forbindelse med det tog hun en beslutning om ikke at male kristne motiver mere, men udelukkende landskaber og portrætter. Men Gud havde andre planer.

Ændrede malestil

En nat vågnede hun, og en stemme i hendes hoved sagde, at hun skulle male Jesu liv. I mørket så hun klart to billeder af hhv. Marias bebudelse og Simon i templet. Billederne lignede slet ikke det, hun plejede at lave.
Marianne Rygh tog opgaven op og ændrede sin malestil. I specielt Lukasevangeliet fandt hun beretningerne om, hvordan Jesus kom til mennesker og mødte det enkelte menneske, alene med henblik på at fortælle om tilgivelse og frelse. Hun blev især optaget af, hvordan Jesus havde mødt kvinderne, hvordan han SÅ dem som hele mennesker.

Nutidigt budskab

Med sine motiver, sit farvevalg og maleteknik bruger hun mange kræfter på at fange netop den glød og intensitet, men også den fred, der var omkring Jesus, og forsøger på den måde at skabe billeder, der har et nutidigt budskab.
Marianne Rygh bor nu i Gilleleje i Nordsjælland og arbejder som kirketjener ved Gilleleje kirke. Hun har også undervist på Luthersk Missions Højskole i Hillerød.
Hun mærker stadig stor glæde ved at færdes i naturen og male både landskaber og portrætter, men er først og fremmest tro mod den opgave, Gud gav hende: At male Jesu møde med mennesker dengang i en form, så vi forstår, at han også møder os i dag.