Hjælper vulkan-ofre på Filippinerne

Dansk-svensk hjælpeorganisation på pletten med mad, medicin, hygiejneartikler og skolebøger til børnefamilier, som er evakueret fra området omkring vulkanen Mayon.FILIPPINERNE – 44.000 filippinere er drevet på flugt fra den ulmende vulkan Mayon. Skandinavisk Børnemission er på stedet og hjælper.

– 5-6 personer må deles om hver seng, og maden laver de over åben ild, fortæller Birgitta Dahl fra Skandinavisk Børnemission

Befolkningen op ad vulkanen Mayon på Filippinerne lever på en tikkende bombe. I denne uge er vulkanen igen i aktivitet efter fem års pause. Den 22. august eksploderede den hele 24 gange i løbet af døgnet, og hele 431 jordskælv blev registreret.
Allerede de. 29. juli blev befolkningen evakueret, da vulkanen begyndte at ryge. Nu er 44.000 filippinere forflyttet i en radius på otte km omkring det knap 2500 meter høje bjerg. Familierne bor på skoler og i teltlejre med ekstremt dårlige sanitære forhold.

Uddeler mad og medicin

Skandinavisk Børnemission, der er en dansk-svensk hjælpeorganisation, er nu i samarbejde med myndighederne ved at afhjælpe forholdene i de dårligste teltlejre.
– 487 familier med tilsammen 2500 personer er stuvet sammen i en teltlejr bagved grundskolen i byen Mallilipot, fortæller Birgitta Dahl, der er Skandinavisk Børnemissions udsendte.
Hun kan berette om de usle forhold i teltlejren.
– 5-6 personer må deles om hver seng, og maden laver de over åben ild. Der er oprettet 10 toiletter og syv vandhaner med frisk drikkevand – til 2500 personer! siger Birgitta Dahl.
Her har organisationen netop uddelt fem tons mad, multivitaminer og – hvad der virkelig er brug for – hygiejneartikler. Organisationen har også skænket gratis medicin til den lægestation, det lokale sundhedsvæsen har oprettet. Indtil videre har 200 patienter fået behandling.

Byen har ingen penge

Borgmesteren i Mallilipot udtaler til børnemissionen, at han ikke regner med, at de evakuerede kan vende tilbage til deres hjem de første to måneder.
– Hvad skal jeg gøre? Min katastrofekonto er allerede tømt, udbryder han.
Derfor samarbejder myndigheder med lokale kirker og organisationer om hjælp til de strandede.
Skandinavisk Børnemission er en kristen hjælpeorganisation, der på Fillippinerne fortrinsvis arbejder i Manilas slumkvarterer. De driver bl.a. en underernæringsklinik, en mobil lægeklinik og flere forskoler.
-mbc