Fra Tone og Jørgens vindue i Hong Kong

Stifterne af Forlaget Scandinavia Tone og Jørgen Vium Olesen rejste i juli måned til Hong Kong for at åbne en ny afdeling. Den skal betjene det voksende marked for kristen litteratur i bl.a. Kina.Efter tre måneder er de nu godt i gang med at få etableret sig.
– Vi har indrettet os i vores nye lejlighed på halvtredsindstyvende etage, med Ikea møbler og andet skandinavisk udstyr, som vi syntes om, fortæller Jørgen Virum Olesen.
– Vi har også fået et kontor og indrettet os med alt, hvad der hører sig til i vore moderne tider for at kunne arbejde og kommunikere til hele verden. Blandt andet IP telefon, Skype, VoipBuster, internet, printer, scanner, fotokopiering, fax og lokale mobil telefoner.

Aktiv og levende by

Tone og Jørgen har haft tid til at besøge trykkerier og bogudstillinger både i Hong Kong’s centrale udstillings komplex og i Macau. Det ligger ca. en times sejllas fra Hong Kong med en af de mange hurtig færger, der hele tiden krydser havnen med de store containerskibe.
Desuden har de besøgt salgskontorer, boghandlere, kirker og meget andet.
Hong Kong er en meget aktiv og levende by. Den bliver mere og mere kinesisk og det gamle engelske præg forsvinder efterhånden, fortæller Jørgen.

Kirkerne i Hong Kong er fyldte

Det er indtil videre blevet til kirkebesøg i to forskellige kirker. En pinsekirke og en evangelisk kirke. Begge kirker må ofte leje sig ind i forskellige store lokaler nede i centrum af byen for at få plads til den vækst, de oplever, fortæller Jørgen Vium:
– Vagterne måtte hele tiden gå op og ned ad gangene, for at se, om de kunne finde tomme pladser. Folk stop op bag i salen og ventede på en plads. De har mindst to gudstjenester om søndagen og en hel del forskellige etniske gudstjenester.
Brenda er datter til en af de trykkere, som vi arbejder meget med. Hele familien er kristen og kommer i en Evangelisk Alliance Mission kirke, hvor de har fem gudstjenester om søndagen og et par om lørdagen plus forskellige gudstjenester på forskellige sprog.
– Jeg har talt med andre, som alle siger samstemmende at kirkerne i Hong Kong er helt fyldte. Især de, der er på kinisisk. Og de vokser stadig. Man er åbebart inde i en meget positiv udvikling, hvad angår kirkevækst, fortæller Jørgen.

Mange kristne i Kina

Ingen ved præcist, hvordan der er inde i Kina. Man gætter på at mellem 30 og 100 millioner er kristne i både den officielle Tre Selv Kirke og i undergrundskirkerne. Men det vil tiden vise og bekræfte eller afkræfte, hvis Kina en dag bliver et frit land.

Mangler fortsat frihed

I de senere år er der givet meget større økonomisk frihed, men den politiske frihed er stadigt yderst begrænset. I sidste uge blev en kinesisk journalist dømt til 10 års fængsel, beskyldt for at spionere for Taiwan. Alle ved, at dette er usandt. Grunden til, at han bliver dømt er, at han har skrevet nogle kritiske artikler om det kommunistiske system, og de uretfærdigheder, der foregår. Det er kun en enkelt sag. Sådan er der utvivltsomt tusindvis af sager hvert år, som ingen hører noget om, fortæller Jørgen.

På besøg hos Bitten Høgh

For nylig tog Tone og Jørgen fly ind til Kunming (ca. 1,000 km vest for Hong Kong) og besøgte Bitten Høgh og hendes team, som de er begyndt et samarbejde med. Bitten Høgh er forretningskvinde. Hun er i gang med at få syet forskellige produkter for dem.
– Bitten blev valgt som: ”Årets forretningskvinde” i Kina i året 2004, så det var et meget fornemt selskab som vi besøgte, siger Jørgen.
På samme tur var Tone og Jørgen en tur oppe i bjergene i det vestlige Kina, hvor de besøgte en befolkning, som Bitten søger at hjælpe med syopgaver, så de har noget at leve af.
– Vi har også fået et samarbejde i gang med kinesiske tegnere og layout folk og fået priser på interessante nye produkter.
Vi regner også med at producere den næste reviderede udgave af Biblen på Hverdagsdansk i Japan og Kina, med nogle rigtige flotte og lækre indbindinger, som gerne skulle komme til efteråret eller i begyndelsen af 2007, fortæller Scandinavias tidligere direktør, fortæller Jørgen.
Han har hørt om en virksomhed, hvis medarbejdere gennem årene har smuglet over 700,000 bibler ind i Kina. De har mange medarbejdere, som bærer kuffeter med bibler over grænsen til Kina. Hvis en bliver stoppet, så bliver biblerne holdt tilbage og lagt i forvaring, indtil han kommer tilbage og rejser ud af Kina igen. Så får han biblerne leveret tilbage. Det sker som regel samme dag. Men det er ikke så tit, at disse ’bibelsmuglere’ bliver standset.
Men der kan også trykkes bibler i Kina. De forenede Bibelselskaber har et trykkeri inde i Kina sammen med en kinesisk partner, hvor de trykker 1 til1½ million bibler om året. Dette er kontrolleret af regeringen, som har godkendt at biblerne trykkes i Kina.
Her i Hong Kong arbejder vi med udvikling af nye produkter til børn. Legetøjsbøger kalder vi dem. Vi har allerede udviklet flere forskellige meget gode produkter, som vi regner med, at vi kan sælge 100,000 af om året i de kommende år.

Håber på kinesisk børnebibel

Scandinavia håber også på inden længe at udgive en børnebibel inde på fastlandet i Kina. Der er flere, der er interesseret, men problemet er at få tilladelse til at udgive en eller flere børnebibler i det kommuniske Kina. Hvis titlen ikke er en børne bibel men f.eks. sande fortællinger for børn, så skulle det være nemmere at få tilladelse, fortæller Jørgen Vium Olesen.
Schwartz