Dansk hjælp til ofre for oversvømmelse

Flere områder i Østafrika er oversvømmet pga. voldsom monsunregn. Tusindvis af familier har mistet deres hjem. Dansk organisation er på pletten med nødhjælp.Længere tids voldsomme regnskyl har efterladt store områder i Kenya og Somaliland under vand.

I byen Garadag er 3000 mennesker flygtet fra hus og hjem. Byen ligger i Somaliland, hvor den heftige monsunregn har skabt voldsomme oversvømmelser.

Bare i det nordøstlige Kenya måtte over 20.000 mennesker flygte, da floden Tana løb over sine bredder midt i november. Den danske organisation International Aid Services (IAS) er repræsenteret i området og har netop modtaget 200.000 kr. fra Danida til at give de mange flygtninge tålelige forhold. Pengene er bevilget gennem Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling til mobile toiletter, tæpper, moskitonet og medicin.

Ofre strandet i træer

– Floden Tana er på visse steder blevet 6 km bred, hvor den før kun var 200 meter, fortæller IAS-leder Torben Madsen. – Lige nu er nødhjælpsarbejdere på ”rescue mission” for at redde folk, som er strandet på små øer eller oppe i træerne midt ude i vandmasserne.
Den lokale IAS partner, Jaco Laurens fra Life Ministry i byen Garissa, fortæller:
– Folk er chokerede og udmattede. Børnene er eksalterede af den megen tumult.
IAS og Life Ministry har samarbejdet om en skole for nomadebørn i Garissa siden 1996.
Den danske støtte vil gå direkte til befolkningen i de byer ved Tana River, som er berørte af katastrofen, i alt 21.050 mennesker. De mobile toiletter skal forhindre sygdomsepidemier, kemikalier skal rense brønde og vandhuller i området, og moskitonet og presenninger bliver uddelt primært til enker, børn, ældre og syge.

Brug for akuthjælp

Den heftige monsunregn har også ramt Somaliland ved Afrikas horn med voldsomme oversvømmelser. Det gælder især området omkring byen Garadag, hvor 3000 mennesker er flygtet fra hus og hjem. Her er International Aid Services også repræsenteret – men udelukkende ved hjælp af indsamlede midler fra kirker og private.
– Det er svært for os danskere at forestille sig oversvømmelsens konsekvenser for fattige familier, hvis eneste indkomst er kvæghold. Nu er ikke blot husene skyllet væk, men områderne, hvor dyrene plejede at græsse er ødelagt, siger Torben Madsen.
International Aid Services har stor erfaring med katastrofehjælp bl.a. med brøndboring tæt på Sudans Darfurprovins og genetablering af sanitære forhold på Sri Lanka efter tsunamikatastrofen i Sydøstasien.