Flot og farlig

Fra mit kontorvindue har jeg i disse dage et flot udsyn. Det er de gode danske farver, rød og hvid.I starten er det en rød halvkugle på en tyk hvid stilk og med små hvide pletter. Efterhånden som den vokser, bliver halvkuglen større og fladere, til det næsten er som en omvendt tallerken på toppen af den tykke hvide stilk med det hvide slør.
Det er ret fascinerende, og jeg tror aldrig, jeg har haft rød fluesvamp så tæt på før.

Jeg sidder og tænker på, hvad der ville ske, hvis en børnehave kom forbi. Mon ikke mine røde paddehatte ville være et godt blikfang? Dem kan man da både se og føle og – smage! Nej, det er vist ikke så sundt. Men forhåbentlig har de nogle vakse pædagoger med, der kan nå at sætte ind, før det flotte bliver farligt.
For det er jo det, det er. Rød fluesvamp er flot, men farlig. Det er lige så galt som at lege med ild. Det kan gå rygende galt.

Gad vide, hvorfor Gud har skabt rød fluesvamp. Og egentlig er den jo bare et eksempel på utallige giftige og farlige ting, vi kan finde i naturen. Her skyldes giften jo ikke menneskets misbrug og forurening.
Og så kommer jeg til at tænke lidt videre. Gad vide, om vi, når vi kommer i himlen, kan plukke, nyde og ligefrem spise rød fluesvamp. Den ville da tage sig godt ud i salatskålen – en stor salatskål, altså.

Jeg vil ikke opfordre nogen til at gå ud og spise rød fluesvamp, hverken for sjov eller for alvor. Men jeg vil alligevel lige minde om, at vi som kristne er omgivet af et værn mod alt ondt, farligt og giftigt. Det skal ikke skade den, der tror på Jesus. Her er en dimension, der går ud over den verden og de naturregler, vi hver dag forholder os til.
Gud beskytter mig mod rød fluesvamp ved at lade mig vide, at den er flot, men farlig, og jeg skal holde fingrene væk. Men han er ikke begrænset til det. Når jeg oplever giften i verden og i mit eget liv, kan han frelse mig – her og nu! – og i evigheden!

Der er meget her i livet, der kan være både flot og farligt. Pas på. Og lad Gud passe på dig. Og så skal vi måske engang spise rød fluesvamp i himlen – men uden gift.