Skriv til Suh

Kan det være årstiden
Kære Suh
Jeg er en kvinde midt i 30-erne og mit problem er, at jeg for tiden føler mig fuldstændig tappet for energi og er nærmest modløs og trist. Normalt synes jeg, jeg er god til at holde humøret oppe, men her på det sidste har det knebet gevaldigt. Jeg tænker på, om det kan have noget med årstiden at gøre, da det ofte sætter ind her hen ad efteråret? Hvis det har, er der så noget man kan gøre ved det?
Hilsen L.

Kære L.
Da du skriver, at du normalt ikke har problemer med humøret, kan det vel være, at du er løbet ind i det, man kalder en vinterdepression.
En vinterdepression følger, som du selv er inde på, den mørkere årstid og er netop kendetegnet ved, at man føler sig uoplagt, træt og trist. Man kan også have humørsvingninger og sove dårligere, mens det står på.
Vinterdepressioner kommer sammen med de lidt mørkere dage og forsvinder som regel af sig selv sammen med foråret og de lysere dage. Man mærker typisk, at trætheden og tristheden er særlig slem på gråvejrsdagene, mens det omvendt letter lidt, når der ind imellem er en dag med megen solskin.
Vinterdepressionen adskiller sig fra en almindelig depression ved sin periodiskhed og ved sin mildere grad. Man kan således som regel godt med en større eller mindre kraftanstrengelse overvinde sin uoplagthed og få hverdagen til at hænge sammen, hvor dette kan være vanskeligt eller umuligt ved en almindelig depression.
Man regner med, at årsagen til vinterdepressionen skyldes, at hjernen ikke får den mængde lys, som den normalt får, og man har derfor sværere ved at producere nogle af de hjernekemiske stoffer, der giver energi og får os til at føle os i godt humør. Nogle mennesker har særlig svært ved at producere disse hjernekemiske stoffer og er derfor særligt udsatte for at få vinterdepressioner.
Der er også en hypotese om, at årsagen er forlænget døgnrytme, således at en forkortelse af døgnrytmen kan bedre tilstanden.
Selvom vinterdepressionen er mildere end en almindelig depression, skal man ikke underkende dens virkning, og det kan være nogle hårde og vanskelige måneder at komme igennem, mens det står på.
Ud over at vente på foråret og de lysere tider kan det være en god idé at være meget opmærksom på at komme så meget ud som muligt, mens det er lyst. Du kan også købe en decideret lysterapi-lampe, som netop giver et kunstigt tilskud af det lys, hjernen skal bruge. Yderligere informationer om lysterapi samt lamperne kan du finde på nettet.
Hilsen Suh

Jeg vil gerne have gode råd
Kære Suh
Jeg er i øjeblikket i gang med at lægge mit liv om på flere forskellige områder, bl.a. med hensyn til kost og motion. Er der nogen særlige ting, det er godt at tage højde for, eller som gør det nemmere at ændre sin livsstil?
Vh Optimisten

Kære Optimist
At ændre sin adfærd er ikke altid lige let – det ved alle, der har prøvet at holde op med at ryge, spise slik, bide negle eller lignende. Det kan måske være gavnligt for dig at have følgende ting i baghovedet, mens du arbejder på at omlægge din livsstil:
– Hver celle i din krop har en form for hukommelse, og synsindtryk, lugte og lyde er derfor med til at fastholde en vane. Det kan derfor være en hjælp at ændre dit miljø omkring dig for at bryde de gamle vaner.
– Motivation er altafgørende i forbindelse med at ændre vaner. Sørg derfor for at holde fokus på det, der i første omgang gav dig lyst til at ændre adfærd. Skriv det evt. ned på en seddel og hæng den op på et sted, hvor du ser den jævnligt.
– Lav gerne hyppige evalueringer over dine fremskridt – det er med til at holde dig motiveret.
– Det er svært at give afkald på noget trygt og godt, hvis der ikke er noget at sætte i stedet. Sørg derfor for at erstatte det gamle med noget nyt og bedre.
– Når du er fristet til at falde i de gamle vaner, så sørg for adspredelse. Gå en tur, ring til en ven, læs en bog, bed en bøn osv. Som regel vil enhver trang til noget bestemt gå over inden for et overskueligt tidsrum. Vent blot.
– Fortæl evt. om dine planer til så mange som muligt – så er det mere bindende og måske sværere at bryde.
Jeg håber, disse råd kan være med til at hjælpe dig med dit tidlige nytårsforsæt. Held og lykke med det.
Hilsen Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen, Nordgårdsvej 109, Tune, 4000 Roskilde
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk

Breve til Suh skal være skrevet med henblik på at offentliggøres.
Ikke alle breve offentliggøres. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk