Monster-godt!

Spændingen begynder på side 1 og stiger til det næsten ulidelige i Frank Perettis „Monster“.Inden du overvejer at tage på telttur i skoven, bør du læse Frank Perettis seneste moppedreng af en roman. For måske er der noget derude. Noget stort! Noget loddent! Noget med dårlig ånde!Monster følger ægteparret Reed og Beck på en overlevelsestur i skoven. Og netop „overlevelse“ er, hvad det går ud på, når handlingen allerede på bogens første sider tager fart. Og spændingen stopper ikke, før sidste blad er vendt.
Hvert kapitel indledes med et detaljeret kort, som gør det muligt at se, hvor de enkelte personer – og monstre – befinder sig i forhold til hinanden. Uden kortet ville det næsten være umuligt at følge med.
Det er så langt fra en tradi-tionel kristen roman, og Peretti styrer elegant uden om de fælder, som mange kristne forfattere falder i. Han frådser ikke med de kristne pointer, men lader dem gennemsyre på historiens præmisser. Og han afstår behændigt fra at dræbe sin egen fortælling med sukkersøde omvendelser og guddommelig indgriben i skoven.
Netop derfor virker hans indbyggede karske kritik af naturvidenskaben også mere troværdig.
Nogle læsere vil på forhånd stemple bogen som „urealistisk“, men Perettis fortællekunst gør, at man tror på historien og lever med. Har man alligevel brug for et link til virkeligheden, kan man jo læse Poul Hoffmanns essay Dinosaurerne og Syndfloden.

Den amerikanske succesforfatter Frank Peretti har tidli-gere på dansk fået udgivet bl.a. I dette mørke (1989), Ud af mørket (1990) og Profeten (1993), alle på Scandinavia

En stribe af Perettis tidligere romaner er udkommet på dansk, men jeg håber, at Scandinavia vil gribe fat i endnu flere. For Peretti er helt sin egen på en dejlig udfordrende måde. Det viser han til fulde i Monster, som bortset fra de mange korrekturfejl i den danske oversættelse er perfekt til vintermånederne og en glimrende julegave til både unge og voksne.
Har du allerede droppet teltturen efter denne anmeldelse, så få fat i bogen alligevel. Og afsæt god tid, for den er svær at slippe.

Frank Peretti:
Monster
407 sider • 299 kr.
Scandinavia