Pearl Harbour

De var to mænd, fanget i det mest bemærkelsesværdige slag i historien.Stjernepiloten Mitsuo Fuchida var den japanske øverstbefalende, som indledte angrebet på Pearl Harbour med det udødelige råb: Tora, Tora, Tora.
Jacob ”Jake” DeShazer var den hadske amerikanske soldat, som ønskede hævn over Japan for det ydmygende angreb, som efterlod den amerikanske flåde med et tab på tre tusind døde og hårdt sårede soldater.
Inden for de næste 10 år skulle begge mænd komme til at stå ansigt til ansigt med hinanden – ikke i kamp, men for at prædike budskabet om tilgivelse.

65 år siden

I år er det 65-års dagen for slaget ved Pearl Harbour, der fandt sted den 7. december. Overraskelsesangrebet, der er blevet genfortalt i et utal af film og bøger, forandrede verdenshistorien.
Det førte til bombningen af Hiroshima. Mirakuløst havde Mitsuo Fuchida, der var blevet udstationeret i den dødsdømte by, forladt byen, dagen før Hiroshima-bomben blev smidt, for at hente post.
Men i december 1941 havde flyvekommandør Fuchida kun ét mål for øje – ødelæggelsen af den amerikanske flåde. Da han huskede tilbage på den morgen, skrev han: ”Det var den mest spændende bedrift. Jeg var beæret over at lede angrebet. Da jeg så de amerikanske skibe på havet nedenunder, skreg jeg ind i radioen: Tora, Tora, Tora. Som en orkan ud af den blå luft slog vores torpedofly, styrtbombere og jagerfly pludseligt ned med et ubeskriveligt raseri. Da røgen begyndte at bølge, og de stolte krigsskibe et efter et langsomt kæntrede, eksploderede mit hjerte næsten af glæde”.

Da han vendte hjem i triumf for personligt at blive modtaget af kejseren, kunne ateisten Fuchida ikke vide, at næste gang, han fløj til USA, skulle det blive som kristen missionær for at prædike fred. Han kunne heller ikke forudse, at det skulle være en lille folder om tilgivelse skrevet af Jake DeShazer, fundet på en banegård i Tokyo, der skulle bringe ham dertil.

Hævn!

Men i 1941 var DeShazer en ung soldat, der ligesom millioner af andre amerikanere vågnede op til nyheden om Pearl Harbour og hørte om alt det rædselsfulde, der var sket. Med had i sit blik hviskede han til sig selv: ”Japser, bare vent og se, hvad vi vil gøre ved jer.”
Mange måneder senere tog den unge amerikaner på en hemmelig mission til Japan med ordre tilat bombe Tokyo som en direkte hævn for Pearl Harbour. Kodenavnet var ’Doolittle Raid’ (efter øverstkommanderende James Doolittle). Det var næsten en selvmordsaktion. Piloter, som slap levende fra såvel den lange flyvetur over Stillehavet som de glubske japanske luftværnskanoner, måtte nødlande deres fly på venligtsindede kinesiske flybaser efter angrebet. Imidlertid katastrofelandede Jake DeShazer over japansk territorium og blev taget til fange.

Det var på den støvede banegård i Tokyo, flere år efter at krigen var sluttet, at Mitsuo Fuchida læste, hvad der derefter var sket. Mitsuo fortæller:
– Efter krigen havde ingen brug for en krigshelt. Jeg prøvede at blive landmand, men mit liv var for kedeligt. Mit liv var tomt. Det havde det altid været, men jeg havde prøvet at fylde det med had og chauvinisme. Alligevel var det smertefuldt.
En dag, jeg sad på Shibuya banegård, fik jeg øje på en lille folder med titlen ’Jeg var fange i Japan’. Jeg tog den op og lagde mærke til, at den var skrevet af en, som kaldte sig Jake DeShazer. Det, jeg læste, skulle forandre mit liv for evigt.

Mishandlet af japanere

Folderen var blevet distribueret over hele Japan af et bibelselskab i et forsøg på at bygge bro efter krigen mellem de to nationer. I sin artikel forklarede DeShazer, hvordan han efter sin tilfangetagelse havde været krigsfange ”i 40 lange måneder”.
– Jeg blev grusomt behandlet af mine fangevagter. De nød at slå og torturere mig. Mit had til dem drev mig næsten til vanvid. Jeg ønskede at slå dem ihjel. Jeg hadede dem. Det meste af tiden var jeg i isolation. Så en dag kom en af vagterne med en bibel til mig. Det var normalt ikke det, jeg læste, må jeg indrømme. Men da jeg begyndte at læse i Ny Testamente, blev jeg fuldstændig opslugt af historien om Jesus. Jeg var overrasket over, at Jesus efter den tortur, han havde været igennem, stadig kunne sige til Faderen: ”Tilgiv dem, for de ved ikke, hvad de gør.” Jeg forstod, at Ny Testamente var mere end blot en historisk klassiker. Budskabet blev relevant for mig – lige der i min celle.

Afgav et løfte

Den amerikanske soldat gav sit liv til Jesus, mens han var i POW-lejren. Men han vidste, at han blev nødt til at leve budskabet om tilgivelse ud med sine onde fangevagter. Han gengældte deres had med kærlighed, deres slag med smil. Effekten var mirakuløs. Vagterne begyndte at behandle ham med venlighed. Jake DeShazer afgav et løfte: ”Hvis jeg overlever dette, vil jeg vende tilbage til Japan som missionær.”
Fuchida var så imponeret over hans vidnesbyrd, at han søgte i Tokyos boghandler efter en bibel på japansk. Den tidligere dræberpilot vidste, at han endelig havde fundet svar på de spørgsmål, der havde gjort hans liv så tomt.
– Jeg blev rørt til tårer, da jeg læste om Jesus på korset, der beder Faderen tilgive dem, der slog ham ihjel, forklarer han.
– Jeg vidste, at jeg var en af dem, han bad for. De mange mænd, jeg havde slået ihjel, var blevet slagtet i patriotismens navn, for jeg forstod ikke den kærlighed, Jesus ønskede at plante i alles hjerter. Lige i det øjeblik mødte jeg Jesus for første gang. Jeg forstod meningen med hans død som en stedfortræder for min svaghed, og i bøn bad jeg ham tilgive mine synder og forvandle mig fra en bitter, desillusioneret eks-pilot til en velafbalanceret kristen med mening i livet.
Den dag, den 14. april 1950, blev jeg en ny person. Hele mit livssyn blev forvandlet af en indgriben fra Kristus som jeg altid havde hadet og ignoreret.

Et stærkt budskab

Kort tid efter mødtes Fuchida og DeShazer i et stort opbud af medieopmærksomhed. De omfavnede smilende hinanden og bad derpå sammen. Mindre end et årti tidligere havde parret været svorne fjender uden dog at kende hinandens eksistens. Nu begyndte de at rejse som missionærer for kærlighed og tilgivelse på kryds og tværs af Japan og USA.
Overalt, hvor Fuchida kom, var folk desperate efter at møde en japansk pilot, som engang havde ledet det destruktive angreb på Pearl Harbour. De var overraskede over som regel at finde ham side om side med den amerikanske soldat, der havde sat sig for at gennemføre et hævntogt for at bombe Tokyo.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fuchida fortalte sit publikum: ”Selvom mit land har det højeste uddannelsesniveau i verden, har det ikke bragt frelse. Fred og frihed – både nationalt og personligt – kommer kun ved et møde med Jesus Kristus. Jeg ville give alt for at kunne trække mine handlinger ved Pearl Harbour tilbage, men det er umuligt. I stedet arbejder jeg nu på at give dødsstødet til det grundlæggende had, som forpester menneskers hjerter og forårsager sådanne tragedier. Det had kan ikke blive rykket op ved rode uden Jesus Kristus.
Han er den eneste, som var stærk nok til at forandre mit liv og inspirere det med sine tanker. Han var det eneste svar på Jake DeShazers forpinte liv. Han er den eneste løsning for dem, der er fyldt med had i dag.”

Efter at have arbejdet som missionær i Amerika i mange år trak Mitsuo Fuchida sig tilbage til Japan, hvor han den 30. maj 1976 døde i sit hjem i nærheden af Osaka. Jake DeShazer bor i Califonien. Som 90 årig prædiker han stadig om tilgivelse.
James Hasting